Přeskočit na obsah

Tyto čokoládové muffiny jsou u nás doma opravdovým hitem. Jsou rychlé na přípravu a ještě rychlejší na zmizení.

Když mě rodina požádá, abych upekla něco sladkého, obvykle připravím tyto jednoduché muffiny. Nejsou náročné na přípravu a chutnají prostě skvěle. Stačí do nich přidat kousky čokolády, promíchat a dát do trouby.

Muffiny vypadají podobně jako cupcakes, ale připravují se mnohem rychleji. Stačí totiž jen rychle smíchat tekuté a suché ingredience. Není třeba nic šlehat ani dlouho míchat. Díky přidání kypřicího prášku jsou sušenky poměrně nadýchané, ale co je důležité, uvnitř zůstávají příjemně vlhké.

Tyto čokoládové muffiny jsou u nás doma opravdovým hitem. Jsou rychlé na přípravu a ještě rychlejší na zmizení.

Jaké čokoládové kousky přidat do muffinů?

Čokoládové kousky přidané do muffinů ve formě drobných kousků jim nejen dodávají chuť, ale také je činí lákavými na pohled. Můžete použít hořkou, dezertní a dokonce i bílou čokoládu. Čokoládu můžete koupit v tabulce a nakrájet nožem na malé kousky nebo nastrouhat na hrubém struhadle. Dobrým, i když obvykle dražším řešením je použití hotových čokoládových kapek.

Jak rychle připravit muffiny s čokoládou?

Příprava muffinů je velmi jednoduchá a rychlá. V jedné misce stačí smíchat suché ingredience, tj. mouku, prášek do pečiva, cukr a sůl. V druhé misce smíchejte tekuté ingredience, tj. vejce, mléko a máslo. Poté k nim přidejte suché ingredience a rychle promíchejte. Na závěr do těsta přidejte nasekanou čokoládu.

Poté můžete těsto nalít do formiček. Nejlepší je použít formu na muffiny, která má obvykle 12 přihrádek. Vždy ji vykládám papírovými košíčky, díky čemuž mám méně mytí a navíc takové muffiny vypadají hezčí.

Recept: Muffiny s čokoládou

Rychlé, vlhké vanilkové muffiny s kousky cukru.

Ingredience

  • 2 šálky pšeničné mouky
  • ½ šálku cukru
  • 1 čajová lžička prášku do pečiva
  • špetka soli
  • 1 šálek mléka
  • 2 vejce
  • ½ šálku oleje
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu
  • 100 g hořké nebo mléčné čokolády

Způsob přípravy

  1. Příprava těsta. V jedné misce smíchejte suché ingredience: mouku, prášek do pečiva, sůl, cukr. V druhé misce smíchejte tekuté ingredience: mléko, máslo, vejce, vanilku. Přidejte suché ingredience k tekutým a rychle promíchejte. Přidejte nakrájenou čokoládu a opatrně promíchejte.
  2. Pečení. Formu na muffiny vyložte papírovými košíčky. Naplňte je těstem do 2/3 výšky. Pečte asi 20 minut v troubě předehřáté na 180 stupňů Celsia (do suché špejle).

Tyto čokoládové muffiny jsou u nás doma opravdovým hitem. Jsou rychlé na přípravu a ještě rychlejší na zmizení.

Co přidat do muffinů místo čokolády?

Pokud nemáte po ruce čokoládu nebo ji prostě nechcete přidávat, můžete do muffinů přidat jiné ingredience. Dobře se hodí například:

  • kousky čerstvého ovoce, například jablek, hrušek, švestek;
  • sušené ovoce, například brusinky, rozinky, nakrájené meruňky;
  • nakrájené ořechy, například vlašské, lesní;
  • kokosová strouhanka;
  • nakrájené bonbóny „lískové oříšky“;
  • kandovaná kůra z pomeranče nebo citronu.