Mražené rohlíky ze supermarketu jsou samozřejmě praktické, ale zpravidla nejsou příliš křupavé. Pomocí jednoduchého triku s fritézou se mražené rohlíky stanou křupavými zvenku a nadýchanými uvnitř – a to vše bez předchozího ohřevu.
Vůně čerstvě upečených rohlíků ráno okamžitě probudí a umocní předtuchu chutné snídaně. Předem upečené rohlíky z mrazáku jsou skvělým řešením: po zakoupení se dlouho skladují a po krátkém dopékání chutnají jako čerstvě upečené.
Obzvláště snadné a bez předchozího předehřívání je to ve fritéze s horkým vzduchem. Ukážeme vám, jak na to!

Bochánky z fritézy: jak na to!
Jako bochánky můžete použít bochánky z mrazáku. Bochánky – zcela zmrazené – se vloží do fritézy při teplotě 170 stupňů. Krásně vedle sebe umístěné rohlíky se pečou po dobu 10–12 minut, dokud nezískají krásnou zlatohnědou barvu.
A to nejlepší: není třeba nic předem předehřívat ani neustále kontrolovat, jako při pečení v troubě. Ve fritéze s horkým vzduchem jsou rohlíky uvnitř měkké a zvenku křupavé – jako čerstvé z pekárny!
Ve fritéze lze péct i chléb
Fritéza z vlastní kuchyně je nepostradatelná nejen pro rychlou a křupavou přípravu rohlíků, ale i pro pečení vlastního chleba. Do větších modelů fritézy s horkým vzduchem se snadno vejde celý bochník chleba – a ten se upeče dokonale, s chutnou kůrkou a měkkou střídkou. Šťavnatá střídka se dosáhne díky další přísadě – jogurtu.

K přípravě chutného chleba s jogurtovou kůrkou o hmotnosti 500 g budete potřebovat:
- 1 lžíci soli
- 350 g pšeničné mouky
- 150 g žitné mouky
- 1 kostku čerstvého droždí nebo 1 sáček sušeného droždí
- 1 špetku cukru
- 240 ml teplé vody
- 100 g jogurtu (3,5 %)
- 1 lžíce medu
- 1 lžička anýzu
- 2 lžíce octa
Tip: protože těsto musí kynout asi 90 minut, je dobré ho připravit buď večer předem na snídani, nebo ráno na oběd či večeři.