Vejce naměkko by se mohla stát hvězdou mnoha snídaní, kdyby jejich příprava nebyla tak složitá. Mnoho lidí se o to pokouší, ale výsledkem je často vláknitá, rozpadlá hromada bílku. Šéfkuchař prozradí tajemství dokonalých vajec naměkko.
Šéfkuchař Tom Kerridge ví, jak uvařit dokonalá vejce naměkko, která se dají jíst jak k snídani, tak k večeři. A co je nejlepší, podělil se o své tajemství s širokou veřejností, aby si každý mohl uvařit dokonale tvarované vejce s měkkým žloutkem pro sebe a svou rodinu.

K přípravě budete potřebovat pouze jednu ingredienci
Kerridge prozradil, že klíčem k jeho metodě je ocet. Není to náhoda: jeho mírně kyselé chemické složení napomáhá rychlému srážení bílkovin v bílku, díky čemuž se nerozpadají ve vodě na vláknitou, zamotanou hmotu. Jedna lžíce bílého vína nebo octa stačí k tomu, aby se vaječný bílek usadil v krásné, kompaktní skořápce kolem žloutku. Chuť octa je sotva znatelná, ale výsledek je viditelně čistý a chutný.
Způsob přípravy také hraje roli!
Mnoho lidí dělá chybu, když rozbijí vejce přímo do vroucí vody, což může snadno vést k rozbití žloutku a rozpadu bílku. Kerridge místo toho doporučuje nejprve rozbít vejce do malé šálku nebo ramekinu. Tento krok má několik výhod: zabraňuje vniknutí vaječné skořápky do vody nebo jídla a umožňuje smíchat ocet přímo s vejcem. Takto připravené vejce můžete vložit celé do vroucí vody.
Zapomeňte na vroucí vodu!
Pro přípravu dokonalého vařeného vejce je důležité, aby voda příliš silně nevařila. Přiveďte vodu k varu a poté snižte teplotu, aby voda jen mírně vřela. Poté pomocí děrované lžíce vytvořte v hrnci vír – vzniklý vír vody obklopí vejce. Tento pohyb pomáhá bílku hezky ulpět kolem žloutku.
Poté opatrně nalijte směs vajec a octa do středu víru. Vařte vejce asi tři minuty, dokud bílky neztuhnou a žloutky zůstanou měkké.

Nechte vařené vejce okapat!
Až bude vejce hotové, vyjměte ho slotted spoon a nechte okapat přebytečnou vodu. Podle chuti můžete osolit, opepřit a podávat – například na toastu, s avokádovým krémem nebo na salátu.