Přeskočit na obsah

Stačí papriky rozkrojit a naplnit je vydatnou sekanou. Toto jídlo z trouby si získá každého.

Pamatuji si takové plněné papriky z dětství. Jednoduchá, ale velmi vydatná sekaná a žlutý sýr, který se lákavě roztaví na povrchu papriky. Toto jídlo je ideální na oběd nebo na dobrou večeři.

Barevné papriky, zapečené s masovou náplní, pod sýrovou poduškou. Může být pro podzimní večery útulnější jídlo? Navíc je teď ještě sezóna paprik, což znamená, že tuto zeleninu lze koupit za dobrou cenu. Příprava plněných paprik vám zabere asi 10 minut, zbytek za vás udělá trouba.

Stačí papriky rozkrojit a naplnit je vydatnou sekanou. Toto jídlo z trouby si získá každého.

Jak připravit plněné papriky?

K přípravě tohoto jídla můžete použít jakékoli barevné papriky: vypadá to efektně, pokud jsou různé barvy, ale to je samozřejmě věc vkusu. Mleté maso je velmi jednoduchá, ale chutná kombinace mletého masa a rýže. Mleté maso je třeba trochu osmažit na pánvi. Nejvhodnější je vepřové mleté maso, ale můžete použít i vepřovo-hovězí. A zde hned jedna poznámka: poměry masa a rýže lze měnit, není třeba se striktně držet receptu.

Inspirace: papriky lze plnit dvěma způsoby. Lze je rozkrojit na polovinu (to je pohodlná varianta, kterou doporučujeme v receptu) nebo odříznout vršek a papriky postavit svisle. Vršek zeleniny lze použít jako víčko a také upéct, když ho položíte na plněné papriky.

Poté stačí papriky rozložit vedle sebe na plech nebo do žáruvzdorné nádoby a zapéct: zelenina by měla změknout a sýr se lahodně roztavit a zlatavě opečet.

Recept: Plněné papriky

Syté jídlo z trouby.

Ingredience

  • 4 papriky
  • 500 g mletého masa
  • 1 balíček vařeného rýže
  • 1/2 sklenice rajčatové passaty
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 200 g strouhaného sýra
  • 2 lžíce nasekané petržele
  • sůl, pepř

Stačí papriky rozkrojit a naplnit je vydatnou sekanou. Toto jídlo z trouby si získá každého.

Způsob přípravy

  1. Příprava náplně.Cibuli a česnek nakrájejte na jemno a vložte do rozpáleného olivového oleje na pánvi. Až cibule zesklovatí, přidejte maso, promíchejte a smažte několik minut. Přidejte rýži, passatu, dochuťte solí, pepřem a dobře promíchejte.
  2. Pečení papriky. Papriku rozkrojte na polovinu. Naplňte vnitřní část náplní, posypte sýrem a petrželkou. Pokapejte olivovým olejem. Pečte asi 40 minut při teplotě 180 stupňů.

Další nápady na náplň do paprik

Masová a rýžová náplň do paprik je oblíbená a oblíbená varianta, ale samozřejmě můžete do poloviny zeleniny dát i jinou náplň. Především můžete nahradit samotnou rýži například pohankou nebo prosou. Chutné budou také bezmasé náplně: například z pohankové krupice smíchané s rozdrobeným sýrem feta a velkým množstvím petržele nebo z česnekem osmažených žampionů smíchaných s rýží. Náplň lze také vrstvit: na dno polovin papriky dejte rýži smíchanou s petrželkou, na ni osmažené mleté maso nebo houby a na závěr vše posypte strouhaným žlutým sýrem.