Přeskočit na obsah

Skautský způsob přípravy polévky. Zahřeje, nasytí a dodá energii na dlouhou dobu

Skautská polévka, jak se dá snadno uhodnout, byla vymyšlena v podmínkách tábora z dostupných ingrediencí. Musela být výživná, voňavá a zahřívající, protože počasí toho léta nebylo příznivé. Do polévky se dostalo mnoho ingrediencí, jejichž kombinace se může zdát nečekaná. Výsledek však předčil i ta nejodvážnější očekávání. Skvělá volba pro chladné dny.

Obsah:

  • Skautská polévka – jídlo, které dodá energii
  • Skautská polévka – recept

Skautský způsob přípravy polévky. Zahřeje, nasytí a dodá energii na dlouhou dobu

Skautská polévka – jídlo, které dodá energii

Skautská polévka – jídlo, které se skvěle hodí na kempování a tábory. Je sytá, dodává energii a skvěle zahřeje. Zelená čočka v kombinaci se zeleninou a aromatickým kořením poskytuje mnoho živin a uzená slanina zesiluje aroma a dodává polévce výraznou chuť. Díky rýži je sytý a dlouho udržuje pocit sytosti, což je při aktivitách na čerstvém vzduchu nesmírně důležité. Je to ideální volba pro chladné večery, a to nejen u táboráku.

Skautská polévka – recept

Ingredience:

  • 100 g rýže,
  • 200 g suché zelené čočky,
  • mrkev,
  • petržel,
  • cibule,
  • 2-3 stroužky česneku,
  • 150 g uzeného slaniny,
  • lžíce majoránky,
  • lžíce provensálských bylinek,
  • čajová lžička kari,
  • 1/2 čajové lžičky kmínu,
  • 1/2 čajové lžičky mletého koriandru,
  • 2 hřebíčky,
  • sůl, pepř (podle chuti),
  • 2 lžíce rajčatového koncentrátu,
  • bujónový kostka.

Způsob přípravy:

Skautský způsob přípravy polévky. Zahřeje, nasytí a dodá energii na dlouhou dobu

Rýži uvařte podle návodu na obalu.

Očistěte mrkev a petržel. Nakrájejte na proužky. Zalijte dvěma litry vody. Do hrnce přidejte čočku a hřebíček. Osolte vodu a přiveďte k varu. Vařte asi 30 minut (dokud zelenina a čočka nezměknou).

Očistěte cibuli a česnek. Cibuli nakrájejte na kostky, česnek nasekejte. Nakrájejte slaninu na kostky.

Slaninu osmažte na pánvi. Až se z ní vypaří tuk, přidejte na pánev cibuli. Osmažte ji do sklovata a na konci smažení přidejte na pánev česnek.

Obsah pánve přendejte do hrnce. Přidejte také bujónovou kostku. Promíchejte.

Do polévky přidejte koření: majoránku, provensálské bylinky, kari, kmín a koriandr. Vařte ještě asi 15-20 minut. Na konci vaření přidejte do polévky rajčatový koncentrát.

Podávejte polévku „skautskou“ s rýží.