Přeskočit na obsah

Rychlá a chutná dušená zelenina: mangold a cizrna.

Mangold je dobrá alternativa ke špenátu, z nějž lze připravit chutný guláš s cizrnou.

S mangoldem jsem se poprvé seznámila během dovolené, kde jsem ochutnala nenahraditelné jídlo chorvatské kuchyně, blitvu. Jeho výjimečnost spočívá v jednoduchosti, skládá se pouze z brambor, velkého svazku mangoldu a česneku.

Tuto dosud neznámou surovinu jsem si zamilovala a v sezóně jsem ji stále častěji hledala na trhu, protože je to opravdový kulinářský chameleon. Můžete ji přidat do snídaňové směsi, připravit z ní vitamínový salát nebo krémovou polévku. Může nahradit špenát a zelí, takže listy mangoldu lze naplnit naší oblíbenou náplní, nebo může být hlavní ingrediencí zapékaných pokrmů. Jeho křupavé stonky připomínají celer, takže jej můžete bez obav vyzkoušet ve všech pokrmech, kde používáme tyto ingredience.

Rychlá a chutná dušená zelenina: mangold a cizrna.
mangold a cizrna

V tomto receptu používáme stonky a listy, ale do zeleninového ragú přidáváme ještě mrkev a jako zdroj bílkovin slouží cizrna. Pokud chcete, aby bylo jídlo ještě výživnější, přidejte vařené vejce.

Dušená cizrna s mangoldem

Ingredience -+ na porci

  • 2 plechovky cizrny
  • 1 velký svazek mangoldu
  • 1 červená cibule
  • 1 mrkev
  • 2 stroužky česneku
  • 2 zralá rajčata
  • 1 bobkový list
  • 1 čajová lžička uzeného pepře
  • čtvrtina čajové lžičky mletého kmínu
  • 3 lžíce olivového oleje
  • sůl podle chuti
  • pepř podle chuti
  • vývar nebo voda podle chuti
  • podle chuti vařené vejce
  • Doba přípravy: 25 minut
  • Doba vaření: 5 minut
Rychlá a chutná dušená zelenina: mangold a cizrna.
mangold a cizrna

Příprava

Cibuli oloupejte a nakrájejte, poté ji osmažte v hrnci na olivovém oleji do sklovata. Až bude cibule hotová, přidejte nakrájený česnek.

Rajčata rozmixujte v mixéru a přidejte k cibuli. Dochuťte uzeným pepřem, kmínem, solí a pepřem.

Očištěnou řepu nakrájejte na kolečka, mangold nakrájejte na kousky a přidejte je spolu s cizrnou k cibuli a rajčatům. Přidejte vývar nebo vodu, aby bylo vše ponořené, a bobkový list.

Zakryjte pokličkou a vařte na mírném ohni 15 minut, poté přidejte natrhané listy mangoldu a vařte dalších 10 minut.

Podávejte s vařeným vejcem a kvasnicovým chlebem.