Osvěžující, slaný a krémový zároveň. Turecký jogurtový nápoj ayran se dá snadno připravit i doma.
Před několika lety jsem zcela náhodou objevila ayran, byl neobvyklý a fantastický. Jeho chuť je lehká, slaná, osvěžující a krémová zároveň.
Od té doby jsem hodně experimentovala s ideálními proporcemi, protože i v tomto případě má každý své zvyky a recepty. Někdo přidává více vody, aby byl výsledek tekutější, jiní ho připravují hustší nebo slanější.
Pokud jde o ingredience, nemusíte přemýšlet o ničem zbytečném, stačí jogurt, voda a sůl. Můžete si pohrát s jejich poměry.

Hodí se k němu šťavnatý domácí kebab nebo sytý, chutný burek, ale také dolma zabalená v hroznovém listu. Ráda ho jím i k snídani.
Ayran
Ingredience -+ na jednu porci
- 250 g řeckého jogurtu
- 2,5 dl studené vody
- půl čajové lžičky soli
- podle chuti kostky ledu
- Doba přípravy: 10 minut

Příprava
Jogurt, studenou vodu a sůl vložte do mixéru nebo promíchejte metličkou, dokud nevznikne lehce pěnivá hmota. Pokud je směs příliš hustá, přidejte vodu, pokud je příliš řídká, přidejte jogurt. V Turecku se často připravuje se sodou, výsledkem je lehce sycený nápoj.
Skladujte v lednici a konzumujte vychlazené.