Přeskočit na obsah

Osvěžující turecký jogurtový nápoj z domova: ayran se snadno připravuje.

Osvěžující, slaný a krémový zároveň. Turecký jogurtový nápoj ayran se dá snadno připravit i doma.

Před několika lety jsem zcela náhodou objevila ayran, byl neobvyklý a fantastický. Jeho chuť je lehká, slaná, osvěžující a krémová zároveň.

Od té doby jsem hodně experimentovala s ideálními proporcemi, protože i v tomto případě má každý své zvyky a recepty. Někdo přidává více vody, aby byl výsledek tekutější, jiní ho připravují hustší nebo slanější.

Pokud jde o ingredience, nemusíte přemýšlet o ničem zbytečném, stačí jogurt, voda a sůl. Můžete si pohrát s jejich poměry.

Osvěžující turecký jogurtový nápoj z domova: ayran se snadno připravuje.
ayran

Hodí se k němu šťavnatý domácí kebab nebo sytý, chutný burek, ale také dolma zabalená v hroznovém listu. Ráda ho jím i k snídani.

Ayran

Ingredience -+ na jednu porci

  • 250 g řeckého jogurtu
  • 2,5 dl studené vody
  • půl čajové lžičky soli
  • podle chuti kostky ledu
  • Doba přípravy: 10 minut
Osvěžující turecký jogurtový nápoj z domova: ayran se snadno připravuje.
ayran

Příprava

Jogurt, studenou vodu a sůl vložte do mixéru nebo promíchejte metličkou, dokud nevznikne lehce pěnivá hmota. Pokud je směs příliš hustá, přidejte vodu, pokud je příliš řídká, přidejte jogurt. V Turecku se často připravuje se sodou, výsledkem je lehce sycený nápoj.

Skladujte v lednici a konzumujte vychlazené.