Zlatavé, měkké a za pár minut hotové expresní dýňové palačinky jsou způsob, jak do každodenního shonu přidat trochu pohody a chuti podzimu. Jsou ideální do práce, do školy nebo jako rychlá svačina, ale hodí se i na línou snídani nebo lehkou večeři. Jsou to malé porce tepla, které nejen nasytí, ale i zvednou náladu. A ta jedinečná vůně…
Obsah:
- Dýňová sezóna nebude náročná
- Jak připravit dýňové pyré?
- Dýňové palačinky – rychlý recept
Dýňová sezóna nebude náročná
Tyto palačinky připravuji každý rok na podzim. Nejen proto, že se hodí pro mnoho příležitostí a připravují se velmi rychle, ale také kvůli jejich jedinečné chuti a vůni, která se ještě dlouho po jídle šíří po celém domě a okolí. Dýňová sezóna je pro některé problém, protože nemají představu, co se z této zeleniny (která je technicky ovoce) dá uvařit. Možností je opravdu mnoho, ale obvykle vyžadují pracný proces zpracování a přípravy a poté vaření. Můj recept na dýňové palačinky je ověřený a garantuji vám, že ty nejlepší dýňové palačinky připravíte za pouhých pár minut. Nejdůležitější je dýňové pyré, ale nebojte se, ani to nezabere moc času.Jak připravit dýňové pyré?
Jak připravit dýňové pyré?
Za prvé, pokud chcete co nejvíce zkrátit dobu přípravy, vyberte v obchodě dýni Hokkaido místo standardní. Proč? Protože z ní není třeba odstraňovat slupku. Nakoupenou dýni nakrájejte na malé kousky, odstraňte semínka z prostředku a pečte 30 minut při 180 stupních. Poté ji ochlaďte a rozmixujte do hladka. Takové pyré je základem pro palačinky, dorty, sirup do kávy a dokonce i polévku. Lze ho zmrazit, což osobně dělám, když mi zbude přebytek, abych ho po nějaké době mohla znovu použít na palačinky nebo přidat do zeleninové omáčky. Když už máte pyré, příprava dýňových palačinek vám zabere doslova pár minut.
Dýňové palačinky – rychlý recept
Tyto dýňové palačinky si můžete vzít s sebou do práce nebo do školy.
Ingredience
- 200 g pyré z pečeného dýně
- 50 g přírodního jogurtu (podle chuti)
- 2 vejce
- 2 lžíce rostlinného oleje nebo rozpuštěného másla
- 2-3 lžíce cukru
- 1 a 1/3 šálku pšeničné mouky
- 2 lžičky prášku do pečiva
- malá špetka soli
- Přísady: například moučkový cukr, skořice, meruňková nebo švestková marmeláda.
Příprava:
- V misce smíchejte dýňové pyré s přírodním jogurtem (pokud je pyré tekuté, nepřidávejte jogurt; pokud jste použili dýni hokkaido se slupkou, bude pyré určitě husté – zřeďte ho jogurtem do konzistence smetany).
- Smíchejte s vejci, 2 lžícemi oleje a cukrem.
- Přímo přes síto přidejte mouku smíchanou s kypřicím práškem a solí.
- Vše pečlivě promíchejte metličkou, aby se ingredience spojily do hladké a homogenní hmoty. Můžete použít mixér.
- Rozpalte pánev a potřete ji olejem. Vložte 1 plnou lžíci těsta, udržujte mezi nimi odstup a vytvořte palačinky.
- Smažte palačinky na mírném ohni, dokud nevzrostou a nezískají krásnou zlatavou barvu (asi 2-3 minuty).
- Otočte na druhou stranu a smažte 2 minuty.
- Palačinky jsou samy o sobě velmi chutné, ale moji domácí je rádi jedí s marmeládou a javorovým sirupem. Můžete k nim přidat čerstvé ovoce nebo šlehačku.