Všichni bez výjimky milujeme rajčatovou polévku a můžeme se jen dohadovat, co je lepší: s těstovinami nebo s rýží, na kuřecím vývaru nebo na žebírkách. Miluji všechny varianty, ale nedávno jsem se rozhodla přidat do své rajčatové polévky trochu pikantnosti. Vytáhla jsem z ledničky malou skleničku a přidala dvě lžíce. Nikdy by mě nenapadlo, že tato omáčka tak skvěle podtrhne chuť polévky.
O rajčatové polévce se dá směle říci, že je králem českých obědů. Nezáleží na tom, zda ji vaříte z vývaru připraveného den předem, nebo od základu, zda používáte koncentrát nebo domácí pyré – vždy je vynikající. V mé rodině se rajčatová polévka objevuje na stole velmi často a její příprava mi přináší opravdové potěšení. Nedávno jsem se však rozhodla něco změnit a trochu experimentovat s jednou ingrediencí. Otevřela jsem ledničku a vyndala z ní sklenici hořčice. Přidala jsem dvě lžíce a musím přiznat, že výsledek předčil všechna moje očekávání. Polévka získala hloubku a lehce pikantní hořčice jako mávnutím kouzelného proutku zdůraznila jemnou sladkost rajčat. Rodina byla překvapená, ale všichni si přidali. Měl to být oběd na dva dny, ale nic z toho nebylo. Příště uvařím polévku v mnohem větším hrnci.
Přidala jsem dvě lžíce této omáčky do rajčatové polévky. Polévka byla lepší než předtím.
Ingredience:
- 800 g vepřových žeber,
- 3 čtvrtiny kuřete,
- 2 mrkve,
- 1 velká petržel,
- půlka celeru,
- pórek,
- 500 ml domácí rajčatové passaty,
- 3 čajové lžičky rajčatového koncentrátu,
- 2-3 stroužky česneku,
- sůl, pepř, granulovaný česnek, hřebíček, bobkový list,
- 2 lžíce hořčice sarepska,
- oblíbené těstoviny nebo rýže.
Rajčatová polévka s žebírky a hořčicí – způsob přípravy:
- Očistěte maso, nakrájejte žebra na malé kousky a zalijte vodou asi na čtyři prsty. Vařte na mírném ohni. Když se vytvoří pěna, seberte ji (i když to není nutné). Přidejte několik hřebíčků, 3-4 bobkové listy a sůl.
- Zeleninu očistěte a nakrájejte na malé kousky, česnek můžete protlačit lisem. Přidejte do vývaru a vařte na mírném ohni, dokud maso nezměkne.
- Do polévky přidejte rajčatový protlak, koncentrát, dochuťte pepřem a česnekem. Přidejte také hořčici a přiveďte k varu. Po několika minutách zkontrolujte, zda vám chutná. Polévku můžete dodatečně dochutit zakysanou smetanou. Podávejte s oblíbenými těstovinami nebo rýží a ozdobte petrželkou.