Přeskočit na obsah

Cibule a dvě sladké přísady. Z této sady připravuji chutný, křupavý salát

Nápady na chutné a zdravé saláty mě napadají samy od sebe. V poslední době je mým favoritem pórek, který kombinuji s různými přísadami. Tentokrát jsem zvolila klasické, sladké ingredience a získala jsem vynikající přílohu k obědu.

Jaké saláty máte nejraději? Pro mě jsou důležité jen křupavé a dostatečně výrazné. Právě takové má moje rodina nejraději. Proto často používám pórek, jehož chuť se nejlépe hodí k sladkým přísadám. Tentokrát jsem zvolila klasické a dobře známé. Výsledek byl chutný a vynikající.

Cibule a dvě sladké přísady. Z této sady připravuji chutný, křupavý salát

Sladké přísady do salátů

K některým salátům se skvěle hodí sladké přísady. Samozřejmě nemám na mysli čokoládu, ale sladké zeleniny a ovoce. Pokud jde o zeleninu, sladkou chuť mají: mrkev, řepa, dýně, kořenový celer, kukuřice. Výběr ovoce je mnohem větší, ale k salátům se nejlépe hodí například: jablka, hrušky, švestky, ananas, broskve, mango, jahody.

Jak připravit sladko-pikantní salát z pórku?

Do tohoto salátu přidávám dvě sladké ingredience, které skvěle zmírňují pikantní chuť pórku. Jsou to nastrouhaná mrkev a tenké plátky jablka. Samozřejmě můžete přidat i další ingredience, například rozinky nebo brusinky, petržel nebo kopr. V salátu hodně mění omáčka, která je na jedné straně lehká a na druhé straně plná chuti. Připravuji ji z olivového oleje, hořčice a citronové šťávy. Můžete také přidat trochu medu nebo cukru, ale pokud máte sladké přísady, není to nutné.

Recept: Sladkokyselý salát s pórkem

Voňavý doplněk k obědu

Ingredience

  • 1 střední pór (světlá část)
  • 1 velké sladké jablko
  • 1 mrkev
  • cibule
  • 2-3 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička hořčice
  • 2 čajové lžičky citronové šťávy
  • sůl, pepř

Cibule a dvě sladké přísady. Z této sady připravuji chutný, křupavý salát

Způsob přípravy

  1. Nasekejte ingredience. Cibuli důkladně umyjte, osušte a nakrájejte na tenké plátky. Jablko umyjte, osušte, nakrájejte na půlkruhy a pokapejte citronovou šťávou, aby nezhnědlo. Mrkev oloupejte a nastrouhejte na středním struhadle. Cibuli omyjte, osušte a nakrájejte na jemno.
  2. Smíchejte ingredience. Nakrájené ingredience vložte do salátové mísy a promíchejte. Z olivového oleje, hořčice a citronové šťávy připravte zálivku, salát jí polijte a promíchejte.

Jak skladovat salát s pórkem?

Salát s pórkem chutná nejlépe čerstvě připravený nebo po půlhodinovém vychlazení. Ingredience si tak zachovají křupavost a šťavnatost. Pokud vám však po obědě zbylo trochu salátu, přendejte ho do uzavíratelné nádoby a vložte do lednice. Snažte se ho sníst co nejdříve, třeba jako přílohu k sendvičům. Saláty s pórkem je lepší neskladovat v ledničce déle než jeden den, protože ingredience ztrácejí nutriční hodnotu a stávají se nepoživatelnými.