Přeskočit na obsah

Těstoviny s houbami

Těstoviny s houbami a kuřecím masem jsou chutným sezónním pokrmem, který je třeba připravit, když se v lese objeví první plody lesa. Lehká a krémová houbová omáčka s bylinkami a citronovou šťávou vám dlouho zůstane v paměti. Všichni členové vaší rodiny i hosté budou o tento pokrm žádat.

Těstoviny s houbami

Ingredience

  • 200 g těstovin
  • 200 g masa z kuřecího prsa nebo stehna
  • 200 g čerstvých lesních hub
  • 200 ml smetany 36 %
  • 100 ml bílého suchého vína
  • 4 stroužky česneku
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžíce mouky
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce másla
  • 1 lžička čerstvého rozmarýnu
  • ½ lžičky černého pepře
  • ½ lžičky soli

Postup

Těstoviny s houbami

1 Uvařte těstoviny al dente v osolené vodě. Vodu slijte a ponechte ½ šálku vody, ve které se těstoviny vařily.

2 Maso umyjte a osušte papírovými utěrkami. Nakrájejte ho na středně velké kostky, posypte solí a pepřem a poté moukou.

3 Na velké pánvi rozehřejte olivový olej a smažte kuře z obou stran asi 7 minut, poté odložte stranou.

4 Na stejné pánvi rozehřejte máslo a přidejte nakrájené lesní houby. Promíchejte a smažte na mírném ohni 5–7 minut, dokud nezískají zlatavou barvu.

5 Přidejte prolisovaný česnek a rozmarýn. Smažte ještě jednu minutu.

6 Přilijte víno a omáčku vařte 2–3 minuty. Poté přilijte smetanu, promíchejte a přiveďte k mírnému varu, ale bez bublinek. Dochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou.

7 Přidejte předem osmažené kuře, promíchejte a zahřívejte ještě 1–2 minuty. Pokud je omáčka příliš hustá, přidejte vodu, ve které se vařily těstoviny, aby získala požadovanou konzistenci.

8 Sejměte pánev z ohně a opatrně přidejte těstoviny.

9 Těstoviny s houbami podávejte horké, ihned po uvaření. Zbytky uchovávejte v lednici a spotřebujte do 2 dnů.