Revenové džemy osladí každé naše snídaně! Tento sladkokyselý džem je vynikající sám o sobě nebo v kombinaci se sýrem. Raději si ho hned nakupte ve větším množství!
Hotovo za 30 minut plus čas na čekání a chlazení.
Obtížnost snadné
Charakteristika receptu
- snadné
- rebarbora

Ingredience
Na 4 sklenice
1,1 kg rebarbory
1 kg zahušťovacího cukru 1:1
2 lžíce citronové šťávy (čerstvě vymačkané)
1 vanilkový lusk
Kromě toho: sklenice se šroubovacím víčkem.
Příprava
- Rheum očistěte, umyjte a nakrájejte na kousky o velikosti asi 2 cm. Vlákna z rheumu můžete odstranit předem, ale není to nutné. Měli byste získat 900 g až 1 kg očištěného rheumu.
- Rheum vložte do hrnce spolu s zahušťovacím cukrem, citronovou šťávou a dužinou vanilkového lusku, dobře promíchejte a nechte 1 hodinu odstát.
- Za stálého míchání pomalu přiveďte směs rheumu k varu a vařte 3–4 minuty.
- Sundejte hrnec z plotny a v případě potřeby odstraňte pěnu pěnovou lžící. Okamžitě rozlijte džem do sterilních sklenic se šroubovacím víčkem, dobře uzavřete a na 5 minut postavte dnem vzhůru. Poté sklenice otočte a nechte je úplně vychladnout.
Tip Pokud máte raději džem bez kousků, můžete před vařením rebarboru rychle rozmixovat pomocí ponorného mixéru.
Kombinace rebarborového džemu
Rebarbora se snadno kombinuje s jinými druhy ovoce, kořením nebo bylinkami, díky čemuž získává jedinečnou chuť.
K rebarboře se hodí zejména takové ovoce jako:
- maliny
- jahody
- pomeranče
- citrony
- jablka
Zkuste ale také experimentovat s neobvyklými ingrediencemi, jako jsou:
- zázvor
- bazalka
- máta
- mandle
- portské víno
- amaretto
- bezinka
- citronová melisa
Můžete popustit uzdu své fantazii!

Jak dlouho se rebarborový džem skladuje?
Dobře uzavřený a ve sterilních sklenicích se džem skladuje na tmavém a chladném místě asi 1 rok.