Profiterol je francouzská pochoutka. Karamelizované těstové kuličky plněné krémem tentokrát vynikají díky lahodné domácí čokoládové polevě.
Vzhledem k tomu, že klasická verze profiterole se připravuje z karamelizovaného těsta, málokdy se odhodláme k jeho přípravě. Ale pokud máte dostatek odvahy, ukážeme vám jednoduchý recept!
Zvláštností tohoto profiterolu je, že není plněný vanilkovým krémem, ale vanilkovou zmrzlinou a samozřejmě polité domácí čokoládovou polevou.

Profiterol s domácí polevou
Ingredience -+ kusů
Na těsto:
- 1,2 dl vody
- 6 dg nesoleného másla
- půl lžičky cukru
- čtvrt lžičky soli
- 60 g pšeničné mouky
- 2 vejce
Na čokoládovou polevu:
- 60 g hořké čokolády
- 3 lžíce smetany
Na náplň a podávání:
- 8 lžic vanilkové zmrzliny
- Doba přípravy: 25 minut
- Doba pečení: 35 minut
- Doba odpočinku: 15 minut
Příprava
Předehřejte troubu na 220 stupňů.
Vyložte plech o rozměrech přibližně 25 x 30 cm papírem na pečení.
V malém hrnci na středním ohni zahřejte vodu, máslo, krystalový cukr a sůl, dokud se nerozpustí.
Poté hrnec odstavte z ohně a opatrně přidejte mouku.
Jakmile mouka nebude mít hrudky, vraťte hrnec na oheň a vařte na mírném ohni.
Těsto míchejte, dokud nebude hladké a lesklé a nebude se lepit na dno hrnce (asi 1–2 minuty). Pokud se těsto vůbec nelepí, znamená to, že z něj vyprchala značná část vlhkosti.
Až bude těsto hotové, sundejte ho z ohně a postupně do něj přidejte vejce. Pokud se vejce těžko míchají nebo má těsto podivnou konzistenci, nebojte se, po několika minutách míchání bude těsto opět hladké.
Jakmile jsou všechna vejce zamíchaná, přelijte homogenní hmotu do cukrářského sáčku a vytlačte z něj na připravený plech kuličky o průměru asi 3–3,5 cm.
Poté vložte plech do předehřáté trouby na 10 minut. Po 10 minutách snižte teplotu na 190 stupňů a pečte kuličky z těsta dalších 20–25 minut, dokud nezískají hezkou barvu.

Když jsou kuličky hotové, otevřete dvířka trouby a každou z nich propíchněte nožem, aby z nich vyšel přebytečný pára.
Nechte je 15 minut v troubě s pootevřenými dvířky a vypnutým ohřevem, poté je vyjměte a nechte úplně vychladnout.
Zatímco těsto chladne, připravte polevu.
K tomu dejte smetanu do malé misky a zahřejte ji v mikrovlnné troubě asi 15 sekund. Poté přidejte nasekanou hořkou čokoládu a míchejte, dokud se nerozpustí.
Pro naplnění profiterolů ostrým nožem proveďte horizontální řez na jedné straně, naplňte vanilkovou zmrzlinou a opatrně přikryjte horní částí.
Poté je polejte krémovou domácí čokoládovou polevou a můžete podávat.