Přeskočit na obsah

Palačinky s touto přísadou jsou mým podzimním hitem. Jsou sice sladké, ale zdravé.

S čím obvykle podáváte palačinky? Moje rodina má ráda sladké palačinky a obvykle je maže marmeládou nebo čokoládovou pomazánkou. Na podzim však mám k těmto přísadám skvělou alternativu. Připravuji ji z voňavého ovoce.

Palačinky lze podávat sladké nebo slané. U nás doma obvykle vyhrává první varianta. Takové palačinky obvykle připravuji o víkendech k snídani, někdy je smažím i ve všední dny k večeři. Mám však výčitky svědomí, protože sladké přísady jsou obvykle nezdravé. Naštěstí ne všechny, protože tato podzimní verze je navzdory své sladkosti také zdravá.

Palačinky s touto přísadou jsou mým podzimním hitem. Jsou sice sladké, ale zdravé.

Jaké sladké přísady lze podávat k palačinkám?

Příprava palačinek se sladkými přísadami je obvykle rychlejší než se slanými. Nejjednodušší variantou je posypat smažené palačinky moučkovým cukrem nebo je potřít marmeládou, džemem nebo čokoládovým krémem. Mnohem zdravější však budou palačinky podávané se sladkým tvarohem. K nim je dobré přidat ovoce, které skvěle vyváží sladkost náplně a dodá palačinkám lehkost.

Jak připravit zdravé sladké palačinky?

Moje podzimní verze sladkých palačinek spočívá v tom, že je podávám s dušenými švestkami. Tyto voňavé plody jsou právě teď v sezóně, takže jsou poměrně levné a zároveň plné chuti. Kromě toho obsahují hodně draslíku a vlákniny, takže jsou prospěšné pro zdraví. Abyste z těchto plodů udělali chutný doplněk k palačinkám, stačí je jednoduše očistit, hodit do hrnce a dusit, dokud se nezačnou rozpadat. Pokud nejsou příliš sladké, můžete tuto ovocnou omáčku podle chuti dosladit.

K dušení je lepší vybírat dobře zralé, aromatické ovoce. Je lepší, aby neobsahovalo příliš mnoho šťávy, ale bylo masité. Poté bude po uvaření hmota dostatečně hustá a nebude stékat z palačinek.

Recept: Palačinky s dušenými švestkami

Zdravé palačinky podávané se sladkou omáčkou

Ingredience

Na palačinky:

  • 1 šálek pšeničné mouky
  • 1 šálek mléka
  • 2 vejce
  • ½ šálku sodovky
  • 2 lžíce oleje nebo rozpuštěného másla
  • špetka soli

Na dušené švestky:

  • 400 g zralých švestek
  • 2-3 lžíce cukru
  • ½ čajové lžičky skořice
  • 2 lžíce citronové nebo pomerančové šťávy

Palačinky s touto přísadou jsou mým podzimním hitem. Jsou sice sladké, ale zdravé.

Způsob přípravy

Příprava omáčky.Švestky umyjte, rozkrojte na polovinu a odstraňte pecky. Dužinu nakrájejte na kousky, vložte do hrnce a přidejte trochu vody. Švestky zahřívejte, dokud se nezačnou rozpadat a nevytvoří se z nich poměrně hustá omáčka s kousky ovoce. Přidejte skořici, citronovou šťávu, podle chuti oslaďte a trochu povařte.

Smažení a podávání palačinek. Z uvedených ingrediencí připravte hladké a ne příliš husté těsto na palačinky. Upečte z něj tenké palačinky. Podávejte je s dušenými švestkami. Podle chuti můžete palačinky posypat nasekanými mandlemi a mandlovými vločkami.

Další verze palačinek s ovocem

Ovoce je jedním z nejlepších sladkých doplňků k palačinkám. Nejzdravější jsou samozřejmě, když je jíme přímo, tedy syrové, bez tepelné úpravy. Pak obsahují nejvíce vitamínů. Proto je můžete nakrájet na plátky nebo na malé kostičky a například smíchat s homogenizovaným tvarohem nebo přírodním jogurtem, oslazeným malým množstvím medu.