Přeskočit na obsah

Ovesné vločky místo masa: ovesný řízek

Křupavé ovesné vločky: vyzkoušejte tento jednoduchý recept na zdravé, syté řízky bez masa. Zde je recept.

Ať už je to telecí nebo vepřové maso, zelí nebo celer – řízek může být různých druhů a dnes už nemusí být vždy jen z masa. Rostlinné varianty získávají na popularitě a chuťově se masovým nijak nevyrovnají. Obzvláště výživnou a levnou variantou je ovesný řízek, který se velmi snadno připravuje.

Zdravé, chutné, levné: ovesné řízky

Naše řízky vyvolávají na pánvi opravdový rozruch, protože nejsou jako ty, které známe, z masa, ale jsou zcela z ovesných vloček.

Hlavní ingrediencí našich ovesných řízků jsou, jak již název napovídá, ovesné vločky. Pokud hledáte jednoduchou a zdravou alternativu k masovým kotletám, která navíc ušetří vaši peněženku, jsou tyto křupavé kotlety z ovesných vloček, nastrouhané mrkve, cibule, česneku, vajec a koření prostě ideální.

Ovesné vločky místo masa: ovesný řízek
ovesný řízek

Nejprve namočte ovesné vločky do horkého vývaru. Mezitím očistěte cibuli a česnek, cibuli nakrájejte na jemno a česnek protlačte lisem. Mrkev nastrouhejte. Poté přidejte cibuli, česnek, mrkev, vejce, hořčici, sůl, pepř, papriku a muškátový oříšek k ovesným vločkám a vše dobře promíchejte. Z směsi vytvarujte několik stejných karbanátků. Obalte je strouhankou a osmažte na pánvi s horkým olejem do zlatova. Výsledek: křupavé a chutné, a zcela bez masa!

Velkou výhodou ovesných vloček je jejich vysoký obsah vlákniny a rostlinných bílkovin, díky čemuž dlouho zasytí. Vegetariánskou verzi karbanátků podávejte například s bramborovou kaší a okurkovým salátem a trochou čerstvé citronové šťávy. Pro dodatečnou chuť přidejte do směsi nasekané bylinky.

Ovesné vločky

Doba přípravy 35 minut

Celková doba 35 minut

Porce 4

Ingredience

  • 200 g jemných ovesných vloček
  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • 2 vejce
  • 200 ml horkého zeleninového vývaru
  • 2 lžíce strouhanky
  • 1 lžička hořčice
  • 1 lžička papriky
  • 1/2 lžičky muškátového oříšku
  • 1 stroužek česneku
  • Sůl a pepř podle chuti
  • Rostlinný olej na smažení
Ovesné vločky místo masa: ovesný řízek
ovesný řízek

Příprava

  • Očistěte cibuli a česnek a nakrájejte je na jemno. Vytlačte stroužky česneku a nastrouhejte mrkev.
  • Vložte ovesné vločky do misky a zalijte je horkým zeleninovým vývarem. Směs dobře promíchejte a nechte 10 minut bobtnat.
  • Do ovesných vloček přidejte cibuli, mrkev, česnek, vejce, hořčici a koření. Zamíchejte těsto, dokud nevznikne plastická hmota.
  • Vytvořte stejně velké karbanátky a obalte je strouhankou.
  • Na velké pánvi rozehřejte olej a karbanátky z ovesných vloček osmažte na středním ohni z obou stran dozlatova.