Křupavé ovesné vločky: vyzkoušejte tento jednoduchý recept na zdravé, syté řízky bez masa. Zde je recept.
Ať už je to telecí nebo vepřové maso, zelí nebo celer – řízek může být různých druhů a dnes už nemusí být vždy jen z masa. Rostlinné varianty získávají na popularitě a chuťově se masovým nijak nevyrovnají. Obzvláště výživnou a levnou variantou je ovesný řízek, který se velmi snadno připravuje.
Zdravé, chutné, levné: ovesné řízky
Naše řízky vyvolávají na pánvi opravdový rozruch, protože nejsou jako ty, které známe, z masa, ale jsou zcela z ovesných vloček.
Hlavní ingrediencí našich ovesných řízků jsou, jak již název napovídá, ovesné vločky. Pokud hledáte jednoduchou a zdravou alternativu k masovým kotletám, která navíc ušetří vaši peněženku, jsou tyto křupavé kotlety z ovesných vloček, nastrouhané mrkve, cibule, česneku, vajec a koření prostě ideální.

Nejprve namočte ovesné vločky do horkého vývaru. Mezitím očistěte cibuli a česnek, cibuli nakrájejte na jemno a česnek protlačte lisem. Mrkev nastrouhejte. Poté přidejte cibuli, česnek, mrkev, vejce, hořčici, sůl, pepř, papriku a muškátový oříšek k ovesným vločkám a vše dobře promíchejte. Z směsi vytvarujte několik stejných karbanátků. Obalte je strouhankou a osmažte na pánvi s horkým olejem do zlatova. Výsledek: křupavé a chutné, a zcela bez masa!
Velkou výhodou ovesných vloček je jejich vysoký obsah vlákniny a rostlinných bílkovin, díky čemuž dlouho zasytí. Vegetariánskou verzi karbanátků podávejte například s bramborovou kaší a okurkovým salátem a trochou čerstvé citronové šťávy. Pro dodatečnou chuť přidejte do směsi nasekané bylinky.
Ovesné vločky
Doba přípravy 35 minut
Celková doba 35 minut
Porce 4
Ingredience
- 200 g jemných ovesných vloček
- 1 cibule
- 1 mrkev
- 2 vejce
- 200 ml horkého zeleninového vývaru
- 2 lžíce strouhanky
- 1 lžička hořčice
- 1 lžička papriky
- 1/2 lžičky muškátového oříšku
- 1 stroužek česneku
- Sůl a pepř podle chuti
- Rostlinný olej na smažení

Příprava
- Očistěte cibuli a česnek a nakrájejte je na jemno. Vytlačte stroužky česneku a nastrouhejte mrkev.
- Vložte ovesné vločky do misky a zalijte je horkým zeleninovým vývarem. Směs dobře promíchejte a nechte 10 minut bobtnat.
- Do ovesných vloček přidejte cibuli, mrkev, česnek, vejce, hořčici a koření. Zamíchejte těsto, dokud nevznikne plastická hmota.
- Vytvořte stejně velké karbanátky a obalte je strouhankou.
- Na velké pánvi rozehřejte olej a karbanátky z ovesných vloček osmažte na středním ohni z obou stran dozlatova.