S dobrou marinádou lze i ty nejjednodušší druhy masa proměnit v lahodnou pochoutku. Jsou ideální pro přípravu na grilu.
Ať už se jedná o kuře, vepřové nebo hovězí maso, bude mnohem jemnější, šťavnatější, aromatičtější a méně náchylné k vysychání, pokud ho před pečením naložíte do marinády. Oblíbené jsou směsi s olivovým olejem, hořčicí a jogurtem, ke kterým se hodí různé zelené bylinky. Maso v nich marinujte nejméně dvě hodiny, ještě lepší je nechat ho v marinádě přes noc. Pro žebra, kýtu a větší kusy masa můžete zvolit i suchou marinádu.

Nejchutnější marinády na grilování
Ingredience
Marináda s česnekem a zelenými bylinkami
- 0,5 dl extra panenského olivového oleje
- 2 větvičky rozmarýnu
- 2 větvičky tymiánu
- 2 čajové lžičky barevného pepře
Marináda s medem a hořčicí
- 6 lžic medu
- 3 lžíce hořčice
- 3 lžíce olivového oleje
- 1 svazek petržele
- 1 stroužek česneku
Suchý marinád na barbecue
- 80 g hnědého cukru
- 2 čajové lžičky česnekového prášku
- 1 polévková lžíce červeného pepře
- 1 polévková lžíce soli
- 1 čajová lžička chilli
- 1 čajová lžička kajenského pepře
- Doba přípravy: 15 minut
Příprava:
Marináda s česnekem a zelenými bylinkami
Nalijte olivový olej do misky, přidejte umyté a osušené zelené bylinky a pepř. Vložte maso do plastové misky nebo velké nádoby, potřete obě strany marinádou, přikryjte a vložte do chladničky na minimálně jednu až dvě hodiny. Marinádu lze použít také na drůbež a vepřové maso. Můžete přidat i jiné bylinky, například bazalku, petržel nebo oregano. Do marinády nepřidávejte sůl, ale posypte jí maso těsně před pečením, aby nevyschlo.

Medovo-hořčičný marinád
Smíchejte med, hořčici, přidejte olivový olej, prolisovaný česnek a nasekanou petržel. Maso promíchejte v marinádu a nechte několik hodin marinovat. Pokud je to možné, použijte hořčici s celými semínky. Je mírně sladká, proto ji nepečte při příliš vysoké teplotě, protože se snadno připálí. Lze ji použít na maso, ryby a zeleninu.
Suchý marinád na barbecue
Odměřte koření do misky a dobře promíchejte. Prsty ho důkladně vmasírujte do umytého a osušeného masa. Nechte maso před pečením tři až čtyři hodiny odležet. Suchá marináda je skvělou volbou pro vepřové maso, kuřecí stehna nebo kuřecí křídla. Pokud vám směs koření zbude, můžete ji skladovat na suchém a chladném místě po dobu několika měsíců.