Zlatavé knedlíky z pánve získávají zvláštní charakter, když se podávají s cibulí, osmaženou do lehké sladkosti. Tak tyto knedlíky připravovala moje maminka.
Knedlíky jsou jednou z chutí, které mi připomínají dětství. Pamatuji si, jak máma měla svůj způsob, jak proměnit obyčejné knedlíky v něco výjimečného. Jakmile byly hotové, nedávala je přímo na talíř, ale na rozpálenou pánev, kde získaly křupavou kůrku. K tomu vždy přidávala zlatavou cibuli, která provoněla celý dům a donutila všechny žádat o přídavek.
Jak připravit smažené knedlíky?
Aby knedlíky byly výjimečné, brambory musí být moučnaté a po uvaření dobře propárované. Pokud budou příliš vlhké, knedlíky se mohou rozpadnout, proto je můžete před protlačením lisem trochu opéct v troubě. Při míchání těsta nepřehánějte to s moukou, jinak budou knedlíky tvrdé. Mouku přidávejte postupně, dokud nedosáhnete požadované konzistence.
Smažit je nejlepší na másle, které podtrhne chuť a dodá krásnou barvu, ale můžete také použít směs másla a rostlinného oleje, aby se těstoviny nepřipálily. K cibuli můžete přidat trochu tymiánu nebo majoránky, aby měla výraznější aroma. Pokud chcete dosáhnout mírně nasládlé chuti, vyberte cukrovou cibuli, která má po smažení jemnější chuť.
Recept: Karbanátky s křupavou kůrkou a cibulí
Domácí karbanátky, smažené do zlatova a podávané s dozlatova osmaženou cibulí podle osvědčeného rodinného receptu.
Ingredience
- 1 kg vařených brambor
- 1 vejce
- 200 g pšeničné mouky
- sůl podle chuti
- 2 cibule
- 3 lžíce rozpuštěného másla
Způsob přípravy
Těsto na kopytkaBrambory protlačte lisem, přidejte vejce a mouku. Zamíchejte husté těsto, rozdělte na kousky, vytvarujte válečky a nakrájejte na kopyta.
Příprava knedlíků. Kopyta vložte do osolené vroucí vody a vařte, dokud nevyplavou na povrch. Sceďte a odložte.
Smažení. Nakrájejte cibuli na kroužky a osmažte na másle do sklovata. Knedlíky osmažte na stejné pánvi, dokud nezískají zlatavou barvu a křupavost. Smíchejte s cibulí a podávejte.
S čím podávat křupavé knedlíky?
Křupavé knedlíky s cibulí jsou samy o sobě vynikající, ale v kombinaci s přílohami získávají ještě větší charakter. Zde je několik návrhů:
- Hovězí guláš – šťavnaté maso v aromatické omáčce se ideálně hodí ke křupavým knedlíkům.
- Dušené houby – umocňují chuť knedlíků svou hloubkou a lesní vůní.
- Salát z kysaného zelí – vyvažuje tučnost a dodává svěží kyselost.
- Vepřové kotlety – klasická kombinace, která promění oběd v vydatné domácí pohoštění.