Přeskočit na obsah

Moje maminka zná tajemství přípravy knedlíků na pánvi. Jsou tak chutné, že si všichni přidávají.

Zlatavé knedlíky z pánve získávají zvláštní charakter, když se podávají s cibulí, osmaženou do lehké sladkosti. Tak tyto knedlíky připravovala moje maminka.

Knedlíky jsou jednou z chutí, které mi připomínají dětství. Pamatuji si, jak máma měla svůj způsob, jak proměnit obyčejné knedlíky v něco výjimečného. Jakmile byly hotové, nedávala je přímo na talíř, ale na rozpálenou pánev, kde získaly křupavou kůrku. K tomu vždy přidávala zlatavou cibuli, která provoněla celý dům a donutila všechny žádat o přídavek.

Moje maminka zná tajemství přípravy knedlíků na pánvi. Jsou tak chutné, že si všichni přidávají.

Jak připravit smažené knedlíky?

Aby knedlíky byly výjimečné, brambory musí být moučnaté a po uvaření dobře propárované. Pokud budou příliš vlhké, knedlíky se mohou rozpadnout, proto je můžete před protlačením lisem trochu opéct v troubě. Při míchání těsta nepřehánějte to s moukou, jinak budou knedlíky tvrdé. Mouku přidávejte postupně, dokud nedosáhnete požadované konzistence.

Smažit je nejlepší na másle, které podtrhne chuť a dodá krásnou barvu, ale můžete také použít směs másla a rostlinného oleje, aby se těstoviny nepřipálily. K cibuli můžete přidat trochu tymiánu nebo majoránky, aby měla výraznější aroma. Pokud chcete dosáhnout mírně nasládlé chuti, vyberte cukrovou cibuli, která má po smažení jemnější chuť.

Moje maminka zná tajemství přípravy knedlíků na pánvi. Jsou tak chutné, že si všichni přidávají.

Recept: Karbanátky s křupavou kůrkou a cibulí

Domácí karbanátky, smažené do zlatova a podávané s dozlatova osmaženou cibulí podle osvědčeného rodinného receptu.

Ingredience

  • 1 kg vařených brambor
  • 1 vejce
  • 200 g pšeničné mouky
  • sůl podle chuti
  • 2 cibule
  • 3 lžíce rozpuštěného másla

Způsob přípravy

Těsto na kopytkaBrambory protlačte lisem, přidejte vejce a mouku. Zamíchejte husté těsto, rozdělte na kousky, vytvarujte válečky a nakrájejte na kopyta.

Příprava knedlíků. Kopyta vložte do osolené vroucí vody a vařte, dokud nevyplavou na povrch. Sceďte a odložte.

Smažení. Nakrájejte cibuli na kroužky a osmažte na másle do sklovata. Knedlíky osmažte na stejné pánvi, dokud nezískají zlatavou barvu a křupavost. Smíchejte s cibulí a podávejte.

Moje maminka zná tajemství přípravy knedlíků na pánvi. Jsou tak chutné, že si všichni přidávají.

S čím podávat křupavé knedlíky?

Křupavé knedlíky s cibulí jsou samy o sobě vynikající, ale v kombinaci s přílohami získávají ještě větší charakter. Zde je několik návrhů:

  • Hovězí guláš – šťavnaté maso v aromatické omáčce se ideálně hodí ke křupavým knedlíkům.
  • Dušené houby – umocňují chuť knedlíků svou hloubkou a lesní vůní.
  • Salát z kysaného zelí – vyvažuje tučnost a dodává svěží kyselost.
  • Vepřové kotlety – klasická kombinace, která promění oběd v vydatné domácí pohoštění.