Co dělat s prošlými vejci? Není třeba je hned vyhazovat do koše. Pomocí jednoduchého testu čerstvosti rychle zjistíte, zda jsou vejce vhodná ke konzumaci a jak je lze použít.
Vejce mají dobu trvanlivosti 28 dní. Ale prošlá vejce nemusí být nutně zkažená. Při správném skladování je často možné použít i déle. Pokud vejce po dvou týdnech ochladíte, jejich trvanlivost se prodlouží o další 2–4 týdny nad rámec doby trvanlivosti.

Vejce, jejichž doba spotřeby již uplynula, by se však měla konzumovat pouze v tepelně upravené formě. Jsou vhodná k pečení nebo vaření, ale již ne k přípravě syrových pokrmů, jako je tiramisu nebo majonéza.
Bezpečné používání prošlých vajec: tipy a triky
Čerstvost vajec lze snadno zkontrolovat, protože zkažené vejce při rozbití vydává nepříjemný zápach.
Pomůže také vodní test: vejce, které klesne na dno, je vhodné ke spotřebě. Pokud plave na povrchu, je třeba ho vyhodit. Vejce, která zůstávají na dně misky, je třeba co nejdříve spotřebovat.

Prošlá vejce použijte do pokrmů, které se tepelně upravují, jako jsou koláče, omelety nebo palačinky. Tak si můžete být jisti, že vejce jsou stále bezpečná ke konzumaci.