Brusinkový džem si můžete snadno připravit sami. Zde najdete rychlý recept a různé varianty tohoto sladkokyselého džemu.
Brusinkový džem je klasická pasta se sladkou a kyselou chutí. Hodí se zejména k (veganskému) camembertu a čerstvému sýru, ale také k pečenému uzenému tofu.

Jak připravit brusinkový džem: podrobný návod
Ingredience
na jednu porci
1 kg brusinek
500 g cukru
Příprava
Příprava cca 30 minut
Pokud používáte čerstvé brusinky, před přípravou džemu je důkladně umyjte a očistěte. Mražené brusinky můžete buď rovnou vložit do velkého hrnce, nebo je nejprve rozmrazit. Poté přidejte cukr.
Doveďte brusinky se cukrem k varu na středním ohni a občas promíchejte. Poté snižte oheň na minimum a vařte bobule asi 15 minut, občas promíchejte.
Proveďte zkoušku želatinace. Pokud brusinkový džem ještě neztuhnul, vařte ho dalších pět až deset minut.
Když je brusinkový džem hotový, můžete ho nechat tak, jak je, nebo ho rozmixovat ponorným mixérem. Poté ho ihned rozlijte do šesti sterilizovaných sklenic a pevně uzavřete víčky.

Brusinkový džem: skladovatelnost a varianty
Při skladování na tmavém a chladném místě může domácí brusinkový džem vydržet až dva roky.
Pokud chcete brusinkovému džemu dodat zimní nádech, můžete při přípravě přidat tyčinku skořice.
Pro ovocnější chuť můžete na konci přípravy přidat do džemu tři lžíce citronové nebo pomerančové šťávy.