Tento podzimní jablečný koláč s těstem a pudinkovým práškem v těstě je nádherně nadýchaný a ovocný! Jeho příprava je velmi jednoduchá a navíc je posypaný křupavou máslovou drobenkou s skořicí.
Ingredience
Forma na dort (Ø 26 cm):
- Na těsto:
- 3 jablka
- trochu citronové šťávy
- 200 g másla, pokojové teploty
- 170 gcukru
- špetka soli
- 5 vajec
- 330 g mouky
- 2 balení vanilkového pudinku v prášku
- ½ balení prášku do pečiva
- 100 ml mléka
- Na drobenku:
- 150 g mouky
- 90 g cukru
- 1 čajová lžička skořice
- 100 g másla, studené

Pečení jablečného koláče s těstem a pudinkem
Nejprve vymastěte formu na koláč máslem a posypte ji trochou mouky. Předehřejte troubu na 180 °C horní/spodní ohřev.
Poté oloupejte jablka, odstraňte jádřinec a nakrájejte je na plátky.
Plátky jablek pokapejte trochou citronové šťávy a odložte stranou.
Nyní pro přípravu těsta vyšlehejte máslo, cukr a špetku soli mixérem do krémové konzistence.
Poté postupně přidávejte vejce.
Poté přidejte mouku, pudinkový prášek a kypřicí prášek přes síto a spolu s mlékem promíchejte do hladkého těsta.
Těsto nalijte do formy a položte na něj nakrájená jablka.
Na drobenku nakrájejte studené máslo na kostky a smíchejte s moukou, cukrem a skořicí, až vznikne drobenka.
Na závěr rozprostřete máslovou drobenku po koláči a pečte jablečný koláč s těstem a pudinkem na střední úrovni trouby přibližně 50 minut.
Tip: Na konci pečení zkontrolujte dřevěnou špejlí, zda je koláč upečený.
Jaká jablka jsou vhodná pro pečení jablečného koláče?
Nejlepší jablka pro ovocný jablečný koláč jsou, jako vždy, kyselé jablka. Dodávají jablečnému koláči s těstem právě tu správnou jablečnou chuť a lehkou kyselost, díky nimž koláč s pudinkem nakonec nebude příliš sladký.
Jablečný koláč: takhle ho můžete vylepšit!
Přidejte do těsta
Pokud chcete těstu na jablečný koláč dodat něco zvláštního, přidejte následující ingredience:
- Skořice – nejlepší doplněk k jablkům a vanilce
- Rozinky – také ideální do jablečného koláče s krémem
„Rozinky namočte den před přípravou do rumu, aby byly šťavnaté a váš jablečný koláč získal krásnou vůni. Nealkoholickou alternativou je jablečný džus. Nezapomeňte rozinky před použitím nechat okapat.“
Vylepšete drobenku
Můžete změkčit nejen těsto, ale i drobenku, které můžete dodat požadovanou chuť:
- Marcipánová drobenka: do drobenky přidejte trochu nastrouhaného marcipánu.
- Křupavá drobenka: Část mouky nahraďte jemnými ovesnými vločkami nebo nasekanými ořechy, drobenka pak bude ještě křupavější.
- Posypka a poleva: Nejen máslová posypka je dobrým doplňkem k jablečnému koláči s těstem a krémem. Kromě toho jej můžete polévat polevou v pruzích!

Pečení jablečného koláče s těstem ve formě plechu
Koláč můžete také upéct na plechu, když těsto rozetřete na plech vyložený papírem na pečení. Aby těsta bylo dost, budete pravděpodobně muset upravit množství ingrediencí, proto předem: přepočítejte formu na pečení!
Pro klasický plech o rozměrech 32 x 36 cm budete potřebovat 2,2krát více ingrediencí.
Jak dlouho se uchovává jablečný koláč s těstem z mísy?
Jablečný koláč v hermeticky uzavřeném obalu se uchovává při pokojové teplotě asi 3 dny. Nedoporučuje se uchovávat jej v chladničce, protože tam rychle vysychá.
Tip: Jablečný koláč s těstem a krémem lze také zmrazit a uchovávat až 4 měsíce.