Nyní, v září, se na okrajích silnic objevují šípky, červené plody šípku (Rosa canina) – jasný znak toho, že sezóna šípků začala! Ale nejen klasické šípky mají jedlé plody. Můžete bez obav sbírat a konzumovat mnoho dalších druhů šípků. V tomto článku se dozvíte, které druhy jsou jedlé, na co je třeba při sběru dbát a jak z těchto zdraví prospěšných plodů můžete sami připravit chutnou šípkovou marmeládu bez cukru.
Jaké jsou výhody šípků
Šípky zná mnoho lidí už od dětství. Jako strašák v podobě svědivého prášku nebo jako krásná podzimní dekorace. Jsou však také velmi cenné pro naše zdraví. Nyní je nejvhodnější doba pro sběr. Rané odrůdy dozrávají již na začátku září. V této době jsou šípky ještě tvrdé a výborně se hodí k přípravě džemu a marmelády. Syrové se dají jíst až po prvních mrazech. Důležitá rada pro sběr: sbírejte šípky pouze za suchého a slunečného počasí, protože v tomto období je obsah vitamínu C v plodech vyšší než v deštivých dnech. Jasně červené plody šípku jsou vynikajícím zdrojem vitamínu C. Kromě toho obsahují vitamíny A, K a vitamíny skupiny B. Jsou také bohaté na ovocné kyseliny, pektiny, kyselinu křemičitou, antioxidanty (zejména lykopen) a flavonoidy, stejně jako minerály, jako je zinek, měď, železo, hořčík a vápník.

Které šípky jsou jedlé?
V zásadě jsou jedlé všechny domácí druhy šípků. Velké plody mají hlavně plody divokých růží a odrůdy, které byly speciálně vyšlechtěny pro sběr šípků. Některé druhy růží mají velmi malé plody, jejichž sběr vyžaduje velké úsilí. Kromě šípku, který je u nás nejrozšířenější, jsou obzvláště výnosné bramborová růže (Rosa rugosa) a jabloňová růže (Rosa villosa), velmi oblíbené odrůdy, pokud jde o sběr velkého množství šípků.
Zpracování šípků
Šípky je nejlepší sbírat v rukavicích, aby se člověk neporanil o trny. Šípky je však třeba zpracovat co nejrychleji, protože při dlouhodobém skladování klesá obsah vitamínu C. Pro sušení nebo zpracování šípků na prášek musí být ještě tvrdé. Pokud je chcete sbírat čerstvé a jíst přímo ze stromu, musí být již měkké. U citlivých lidí mohou jemné chloupky uvnitř způsobit podráždění, proto je nutné je předem odstranit. Kostičky jsou také velmi tvrdé. Lze je však uchovat a zpracovat na cenný čaj z kostiček. Sušené šípky lze zpracovat na prášek nebo z nich uvařit lahodný čaj. Lze je také přidávat do čajových směsí a dokonce zmrazovat.
Šípky by neměly být příliš měkké. Stupeň zralosti pomůže určit test tlakem. Neměly by být úplně tvrdé, ale ani měkké. Pak jsou ideální pro přípravu lahodného bezcukrového pyré. Recept lze samozřejmě zdvojnásobit a připravit větší množství, ale sběr šípků zabere určitý čas.

Příprava džemu z šípků
Nasbírané plody šípků se nejprve umyjí a vaří se v 400 ml vody asi 45–60 minut, dokud nejsou velmi měkké. Alternativně můžete použít tlakový hrnec. V tomto případě to trvá jen asi 10–15 minut. Poté je nutné plody protlačit sítem nebo použít mixér. Aby bylo pyré jemné, bez pecek a vláken, doporučujeme ho několikrát protlačit sítem s čím dál jemnějšími oky. Můžete začít s okem 3 mm a na konci použít oko 1 mm. Hotový džem můžete rozlít do čistých sklenic, které byly předem sterilizovány. V ledničce se pyré uchovává nejméně čtyři týdny. Pokud ho chcete uchovávat déle, můžete ho buď zmrazit ve sklenicích, nebo po protlačení sítem znovu uvařit a poté, jako marmeládu, horké rozlít do sklenic, dokud nevznikne vakuum.
Šípek – cenné divoké ovoce podzimu.