Přeskočit na obsah

Vezmu dvě sklenice a mixér. Za 5 minut mám hotovou pastu, která chutná jako nejlepší paštika a stojí pár korun.

Natírat sendviče stále stejnou pomazánkou mě rychle omrzí. Pak mi přijdou na pomoc domácí pomazánky. Tento recept se mi obzvláště líbí, protože k semínkům z plechovky přidávám pouze koření. Stačí 5 minut a mám vynikající přílohu k chlebu.

K chlebu si s radostí vybírám rostlinnou pomazánku. I když si mohu koupit hotovou, obchodní produkty mě už dávno omrzely. Bez ohledu na to, na čem jsou založeny, téměř všechny mají stejnou chuť. Mrkev, petržel a celer – to je sada přísad, které je těžké se ve složení vyhnout. Proto si pasty míchám sama a tato z fazolí a cizrny je jedna z mých oblíbených.

Vezmu dvě sklenice a mixér. Za 5 minut mám hotovou pastu, která chutná jako nejlepší paštika a stojí pár korun.

Jak připravit pastu z červených fazolí a cizrny z konzervy?

Základem pasty jsou konzervované luštěniny, ale mnoho lidí vaří fazole a cizrnu sami. Já na to obvykle nemám čas, proto kupuji hotové produkty. Když však mohu, snažím se vybírat ty v konzervách, protože jsou zdravější. Pastu lze připravit s menším množstvím různých přísad a jinými kořeními. Vše záleží na vašich preferencích a na tom, na co máte zrovna chuť.

Recept: Pasta z červených fazolí a cizrny

Chutná pasta na chléb ze smíchaných luštěnin s aromatickými přísadami.

Ingredience

  • 240 g červených fazolí z konzervy (balení)
  • 220 g cizrny z konzervy (balení)
  • 2 stroužky česneku
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 2-4 lžíce citronové šťávy
  • 1 čajová lžička agávového sirupu nebo tekutého medu
  • 1/2 čajové lžičky pepře
  • 1 špetka uzeného pepře, případně pálivého
  • sůl a pepř
  • 1/2 čajové lžičky kmínu (podle chuti)
  • 1 malá červená cibule (podle chuti)

Způsob přípravy

  1. Příprava ingrediencí. Pečlivě sceďte semínka z marinády, aby na nich zůstalo co nejméně tekutiny. Rozetřete česnek a cibuli nakrájejte na velmi jemné kousky.
  2. Rozmixování pasty. Rozmixujte fazole, přidejte česnek, olivový olej a citron. Přidejte cizrnu a znovu rozmixujte. Přidejte agávový sirup, zelený pepř, papriku a kmín. Dochutíme solí a pepřem a poté přidáme cibuli. Vše můžeme ještě několik sekund míchat, ale není to nutné.

Co přidat do pasty z červených fazolí?

Semena lze kombinovat s mnoha chutnými přísadami a kořením. Mezi nimi:

  • smažená cibule,
  • pečený karamelizovaný česnek,
  • kousky ořechů, nejlépe pražených,
  • sušené rajčata,
  • pečená paprika,
  • nasekané černé nebo zelené olivy,
  • kapary,
  • sójová omáčka nebo miso pasta,
  • pepř nebo chilli omáčka,
  • koriandr a kmín,
  • zázvor a kurkuma,
  • nasekaná zelenina nebo jiné čerstvé bylinky.

Vezmu dvě sklenice a mixér. Za 5 minut mám hotovou pastu, která chutná jako nejlepší paštika a stojí pár korun.

Jak připravit červené fazole a cizrnu?

Před přípravou je třeba je dobře namočit. Vždy nasypu semena do velkého hrnce, zaliju vodou, promíchám rukou, vodu sliju a tyto kroky několikrát opakuji. Aby luštěniny méně plynily, alespoň dvakrát vyměním vodu, ve které jsou namočené. Před samotným vařením také přidávám čerstvou vodu. Je důležité, aby zrna nebyla solena hned, ale až na konci vaření. Dodržuji pravidlo, že sůl přidávám po hodině.

Červené fazole namáčím na 8-12 hodin a pak vařím 1,5-2 hodiny. Cizrnu namáčím déle, protože má větší zrna. Je to minimálně 12 hodin nebo dokonce celá noc. Vaření do měkka trvá asi 1,5 hodiny. Vše však závisí na semenech, proto je třeba pravidelně kontrolovat jejich konzistenci.