Těstovinový nákyp je jedním z těch jídel, která nikdy nevyjdou z módy. Jednoduchý na přípravu, vydatný a chutný – hodí se jak na rychlý oběd uprostřed týdne, tak na teplou večeři při rodinné oslavě.
Obzvláště dobře chutná v chladných dnech, kdy náš organismus potřebuje něco vydatnějšího a zahřívajícího. Pokud nemáte nápady na oběd a nemáte čas na vaření, tento recept bude skutečným průlomem.
Ingredience
- 150 g šunky
- 200 g celozrnných těstovin penne
- 200 g jemného sýra
- 1 květák
- 1 cibule
- 3 vejce
- 2 lžíce oleje
- 4 cibule, nakrájené na kostičky
- sůl
- pepř
- 2 lžíce zelené čubrice
- 1,5 šálku mléka
- 1 lžíce bramborové mouky
Způsob přípravy:
- Nakrájejte šalotku na jemné kostičky a vložte ji do hrnce. Zalijte mlékem a dochuťte kořením – čubricí, solí a pepřem. Vařte na mírném ohni, dokud omáčka nezhoustne. Poté pánev odstavte z ohně a přidejte lžíci bramborové mouky, aby omáčka zhoustla. Důkladně promíchejte.
- Uvařte těstoviny al dente podle pokynů na obalu. Mezitím rozdělte květák na růžičky a vařte je v páře asi pět minut. Vyhněte se vaření ve vodě, aby se neztratily cenné živiny a chuť zeleniny.
- Nakrájejte šunku a cibuli na kostičky. Na pánvi rozehřejte trochu oleje a poté osmažte cibuli do zlatova. Přidejte šunku a smažte další tři minuty.
- V misce rozšlehejte vejce. Ve velké misce smíchejte uvařené těstoviny, růžičky květáku, osmaženou šunku s cibulí a rozšlehaná vejce. Vše důkladně promíchejte.
- Směs přendejte do žáruvzdorné formy a přelijte předem připravenou šalotkovou omáčkou. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C po dobu 30 minut. Po uplynutí této doby posypte zapečenou směs strouhaným sýrem a pečte dalších 10 minut, dokud se sýr neroztaví a lehce nezhnědne.
Po vyjmutí z trouby je nejlepší podávat zapékanou směs s lehkým salátem ve vinaigrette omáčce. Je to ideální doplněk k tomuto jídlu, který mu dodá svěžest a lehkost.
Zapečená směs se šunkou a květákem je jídlo, které v sobě spojuje výjimečnou chuť a nutriční hodnotu. Růženec je zdrojem vitamínů a minerálů a díky přípravě v páře si zachovává své cenné vlastnosti. Šunka a sýr dodávají pokrmu jasnost a šalotková omáčka mu dodává příjemnou krémovou chuť. Je to skvělá volba pro rodinný oběd nebo večeři.