Jablečné pyré zná každý, ale co jablečný džem? Je velmi chutný a snadno se připravuje.
Jablečná sezóna je v plném proudu a někteří majitelé sadů mají tolik ovoce, že ho stěží stíhají zpracovat. Z něj lze připravit koláče a dezerty. Poněkud neobvyklou variantou zpracování jsou jablečné džemy.
Již ve středověku bylo běžné zpracovávat jablka a jiné ovoce na džemy. Byl to způsob, jak zpracovat sklizený ovoce, aby se déle uchovalo. V 19. století začala tradice přípravy džemu a až do 60. let 20. století bylo běžné sbírat ovoce ze zahrady a konzervovat ho na chladné období roku. Nyní se jablečný džem vrací do kuchyní.

Jablečné džemy lze rychle připravit doma
Na šest sklenic o objemu 200 mililitrů budete potřebovat 1,5 kg jablek. Skořice dodává džemu zvláštní aroma.
Ingredience
- 1,5 kg jablek
- 500–700 g zahušťovacího cukru (2:1 nebo 3:1, v závislosti na požadované sladkosti)
- Šťáva z jednoho citronu
- Podle chuti: lžička skořice nebo dvě až tři hřebíčky.
Příprava
- Jablka umyjte, oloupejte, odstraňte jádřinec a nakrájejte na malé kostičky.
- Kousky jablek s citronovou šťávou vložte do velkého hrnce a vařte na mírném ohni asi deset minut, dokud nezměknou.
- Chcete-li získat hladký džem, můžete jablka rozmixovat pomocí ponorného mixéru. Chcete-li získat kousky, stačí je jednoduše hrubě rozmačkat.
- Přidejte zahušťovací cukr a za stálého míchání vařte tři až čtyři minuty. Přidejte koření podle chuti.
- Doporučujeme provést test na zahuštění. K tomu nakapejte kapku na studený talíř – pokud ztuhne, džem je hotový.
- Horkou směs přelijte do sterilizovaných sklenic, ihned uzavřete a na pět minut postavte dnem vzhůru.

Ovoce s vitamínovou ochranou
„Některé vitamíny v ovoci jsou tepelně odolné a zůstávají v něm zachovány i po zpracování na džem,“ vysvětluje dietolog. Vitamíny citlivé na oxidaci, jako je vitamín C, se však při přípravě ničí působením tepla a kyslíku. Aby k tomu nedošlo, měla by být doba přípravy co nejkratší.