Přeskočit na obsah

Připravte si sami lahodný jablečný džem – rychlý recept

Jablečné pyré zná každý, ale co jablečný džem? Je velmi chutný a snadno se připravuje.

Jablečná sezóna je v plném proudu a někteří majitelé sadů mají tolik ovoce, že ho stěží stíhají zpracovat. Z něj lze připravit koláče a dezerty. Poněkud neobvyklou variantou zpracování jsou jablečné džemy.

Již ve středověku bylo běžné zpracovávat jablka a jiné ovoce na džemy. Byl to způsob, jak zpracovat sklizený ovoce, aby se déle uchovalo. V 19. století začala tradice přípravy džemu a až do 60. let 20. století bylo běžné sbírat ovoce ze zahrady a konzervovat ho na chladné období roku. Nyní se jablečný džem vrací do kuchyní.

Připravte si sami lahodný jablečný džem – rychlý recept
jablečný džem

Jablečné džemy lze rychle připravit doma

Na šest sklenic o objemu 200 mililitrů budete potřebovat 1,5 kg jablek. Skořice dodává džemu zvláštní aroma.

Ingredience

  • 1,5 kg jablek
  • 500–700 g zahušťovacího cukru (2:1 nebo 3:1, v závislosti na požadované sladkosti)
  • Šťáva z jednoho citronu
  • Podle chuti: lžička skořice nebo dvě až tři hřebíčky.

Příprava

  1. Jablka umyjte, oloupejte, odstraňte jádřinec a nakrájejte na malé kostičky.
  2. Kousky jablek s citronovou šťávou vložte do velkého hrnce a vařte na mírném ohni asi deset minut, dokud nezměknou.
  3. Chcete-li získat hladký džem, můžete jablka rozmixovat pomocí ponorného mixéru. Chcete-li získat kousky, stačí je jednoduše hrubě rozmačkat.
  4. Přidejte zahušťovací cukr a za stálého míchání vařte tři až čtyři minuty. Přidejte koření podle chuti.
  5. Doporučujeme provést test na zahuštění. K tomu nakapejte kapku na studený talíř – pokud ztuhne, džem je hotový.
  6. Horkou směs přelijte do sterilizovaných sklenic, ihned uzavřete a na pět minut postavte dnem vzhůru.
Připravte si sami lahodný jablečný džem – rychlý recept
jablečný džem

Ovoce s vitamínovou ochranou

„Některé vitamíny v ovoci jsou tepelně odolné a zůstávají v něm zachovány i po zpracování na džem,“ vysvětluje dietolog. Vitamíny citlivé na oxidaci, jako je vitamín C, se však při přípravě ničí působením tepla a kyslíku. Aby k tomu nedošlo, měla by být doba přípravy co nejkratší.