Přeskočit na obsah

Lovecký řízek? I ve veganské verzi – s houbovou omáčkou a hranolky

Lovecký řízek trochu jinak! A výhradně rostlinný. Obzvláště chutný s krémovou houbovou omáčkou a hranolky.

Lovecký řízek lze připravit i ve veganské variantě. Přidejte k němu lahodnou houbovou omáčku a hranolky a získáte rostlinné, ale syté jídlo.

Lovecký řízek? I ve veganské verzi – s houbovou omáčkou a hranolky
Lovecký řízek

Ingredience pro 2 osoby:

  • 1 střední cuketa
  • sůl
  • čerstvě mletý černý pepř
  • 3 lžíce pšeničné mouky typu 405
  • 100 g celozrnné strouhanky
  • 60 g cizrnové mouky
  • 3 lžíce řepkového oleje
  • 1 cibule
  • 200 g čerstvých hnědých žampionů
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 100 ml neslazeného mandlového nápoje
  • 1 lžíce pšeničné mouky typu 405
  • Sůl
  • Čerstvě mletý černý pepř
  • Hranolky (hotový produkt)

Doba přípravy:

Celková doba: asi 50 minut (včetně 25 minut pečení)

Lovecký řízek? I ve veganské verzi – s houbovou omáčkou a hranolky
Lovecký řízek

Začneme

  1. Cuketu umyjte a nakrájejte na plátky široké asi 1,5 cm. Plátky položte vedle sebe na talíř a posypte solí z obou stran.
  2. Nechte 5 minut odstát, aby se uvolnila tekutina. Poté je osušte kuchyňským ručníkem, znovu lehce osolte a opepřete. Nechte 5 minut odstát, aby se tekutina odpařila. Poté je osušte kuchyňským ručníkem, znovu lehce osolte a opepřete.
  3. Mezitím připravte hranolky podle návodu na obalu a odložte je stranou.
  4. Připravte si tři malé ploché misky nebo talíře na obalování. Do každé misky dejte mouku a strouhanku. Třetí misku naplňte cizrnovou moukou a 120 ml vody. Přidejte špetku soli a pepře a vše promíchejte.
  5. V případě potřeby cukety ještě jednou osušte. Poté všechny plátky postupně obalte nejprve v mouce, aby byly pokryty z obou stran.
  6. Poté je pomocí dvou vidliček obalte v cizrnové mouce a nakonec ve strouhance. Pro získání obzvláště hustého obalu obalte cukety dvakrát.
  7. Rozehřejte rostlinný olej ve velké pánvi s nepřilnavým povrchem na středním ohni a osmažte obalené plátky cukety z obou stran do zlatova. Hotové řízky nechte okapat na kuchyňském papíru a odložte stranou.
  8. Pro houbovou omáčku umyjte, očistěte, rozkrojte na polovinu a nakrájejte na plátky žampiony. Zahřejte olivový olej v hrnci, osmažte cibuli a žampiony. Přidejte mandlový nápoj, nasypte pšeničnou mouku a za stálého míchání trochu povařte. Dochuťte solí a pepřem.
  9. Rozložte hranolky, cuketové kotlety a houbovou omáčku na dva hezké talíře. Podávejte ihned a užijte si společné jídlo!

Kuchařství, jak ho znali naši prarodiče, je nyní velmi módní – stejně jako veganská dieta!