Přeskočit na obsah

Kaiserschmarrn je velmi chutné jídlo, ale jeho příprava není úplně jednoduchá. Tři nejlepší kuchaři prozrazují své recepty.

V soutěži o titul Kaiserschmarrn soutěžili dvouhvězdičkový kuchař Sebastian Frank, jednohvězdičkový kuchař Nikodemus Berger a Matthias Brandweiner. Své recepty prozradili čtenářům.

Matthias Brandweiner

Matthias Brandweiner podává svůj Kaiserschmarrn s meruňkovou marmeládou.

Ingredience pro 4 osoby

  • 6 vajec (odděleně)
  • 300 ml mléka
  • 200 g mouky
  • 1 sáček vanilkového cukru (podle chuti)
  • 1 špetka soli
  • 40 g rozinek (podle chuti)
  • Trochu rumu Strouhanky pro dochucení
  • 50 g másla
  • 50 g cukru na karamelizaci
  • Citronová kůra
  • Práškový cukr na posypání

Příloha: jablečné pyré, švestkový kompot, meruňkový kompot nebo jiné ovocné přílohy.

Kaiserschmarrn je velmi chutné jídlo, ale jeho příprava není úplně jednoduchá. Tři nejlepší kuchaři prozrazují své recepty.
Kaiserschmarrn

Příprava

1. Smíchejte žloutky s mlékem, moukou, vanilkovým cukrem a solí, až vznikne hladké těsto.

2. Vyšlehejte bílky do husté pěny a opatrně je přidejte do těsta.

3. Rozpusťte máslo ve velké pánvi, nalijte do ní celé těsto a podle chuti posypte rozinkami.

4. Smažte asi 3 minuty na středním ohni. Poté těsto v pánvi rozdělte na čtyři části, opatrně je otočte a smažte ještě asi 3 minuty, dokud vše neztuhne.

5. Roztrhněte na velké kousky dvěma vidličkami a vyjměte z pánve. Ve stejné pánvi zkaramelizujte krystalový cukr a jakmile karamel získá zlatohnědou barvu, rychle přidejte kousky. Promíchejte a vyložte na talíř.

6. Posypte velkým množstvím moučkového cukru a podávejte s jablečným pyré, švestkovým kompotem nebo meruňkovým kompotem.

Nikodemus Berger

Kaiserschmarrn od Nikodema Bergera – klasický, s moučkovým cukrem a švestkovým kompotem

Základ:

  • 1 vaječný bílek
  • 3 vaječné žloutky
  • 200 g crème fraîche
  • 100 g jogurtu
  • 150 g mouky
  • 25 g rumu
  • dužina vanilkového lusku
  • šlehané vaječné bílky
  • 330 g bílků
  • 180 g cukru
  • 5 g soli

Všechny ingredience na základ dobře promíchejte.

Zbylé ingredience vyšlehejte do krémové konzistence.

Nejprve přidejte 1/3 vyšlehaných bílků a poté zbývající 2/3.

Rozpalte velkou pánev a přidejte hnědé máslo.

Kaiserschmarrn smažte pod pokličkou na mírném ohni asi 5-10 minut. Rozdělte na 4 části a otočte, znovu smažte pod pokličkou 2-3 minuty a v případě potřeby vložte na 5 minut do trouby na 180 stupňů, dokud nebude hotový. Nakrájejte na malé kousky.

V čisté pánvi zkaramelizujte cukr. Přidejte malý kousek másla a několikrát promíchejte Kaiserschmarrn. Podávejte posypané malým množstvím moučkového cukru.

Kaiserschmarrn je velmi chutné jídlo, ale jeho příprava není úplně jednoduchá. Tři nejlepší kuchaři prozrazují své recepty.
Kaiserschmarrn

Švestková omáčka:

  • 500 g švestek (bez pecek, nakrájených na šest částí)
  • 60 g cukru
  • 100 g červeného vína
  • 1/2 vanilkového lusku
  • 1/2 tyčinky skořice
  • 3 kapsle kardamonu

Trochu škrobu

Trochu smetanového brandy

Trochu třešňového octa (alternativně můžete použít dobrý balzamikový ocet)

Zkaramelizujte cukr, přidejte červené víno, koření a vařte, dokud se alkohol neodpaří.

Přidejte švestky, rychle a krátce povařte a lehce zahustěte škrobem. Přidejte několik lžic šnapsu a přelijte do velké ploché nádoby, aby švestky rychle vychladly. Přidejte ocet podle chuti.

Sebastian Frank

Sebastian Frank podává svůj Kaiserschmarrn s vanilkovou zmrzlinou.

Ingredience

  • 4 vejce
  • 100 ml mléka
  • 80 g mouky 550 g
  • 60 g cukru
  • 1 lžíce moučkového cukru
  • 3 lžíce másla
  • 1 špetka soli
Kaiserschmarrn je velmi chutné jídlo, ale jeho příprava není úplně jednoduchá. Tři nejlepší kuchaři prozrazují své recepty.
Kaiserschmarrn

Příprava

Oddělte bílky od žloutků a dejte je do různých misek. Přidejte mléko k žloutkům a míchejte, dokud nevznikne homogenní hmota. Poté přidejte mouku a promíchejte. Přidejte špetku soli.

Do velké misky přidejte špetku cukru k bílkům a ručně nebo pomocí mixéru je vyšlehejte do husté konzistence.

Přidejte smíchané žloutky do nádoby s vyšlehanými bílky. Opatrně promíchejte žloutky s vyšlehanými bílky, aby se vše rovnoměrně promíchalo.

Na středním ohni zahřejte nepřilnavou pánev s 2 lžícemi másla, dokud se máslo nerozpustí. Rozprostřete těsto po pánvi a přikryjte pokličkou.

Pečte těsto asi 3 minuty, opatrně ho rozdělte na čtvrtiny a každou část opatrně otočte. Smažte ještě asi 2 minuty. Poté opatrně „roztrhejte“ kaiseršmarren na kousky pomocí 2 lžic. Do pánve přidejte zbývající máslo a cukr. Zvyšte teplotu, počkejte, až se cukr začne rozpouštět, a vše dobře promíchejte. Ozdobte moučkovým cukrem.