Hroznový koláč s drobenkou kombinuje šťavnaté světlé a tmavé hrozny s máslovou mandlovou drobenkou na nadýchaném kynutém těstě – ideální pochoutka k příjemnému odpolednímu čaji!
Recept
na jeden plech
Ingredience Kynuté těsto
- 170 ml mléka
- 25 g droždí
- 330 g mouky typu 550
- 25 g měkkého másla
- 1 vejce (velikost L)
- 35 g cukru
- 1 špetka soli
- trochu vyškrábaných semen vanilky z vanilkového lusku, alternativně vanilková pasta

Příprava
Rozdrobit droždí a smíchat s mlékem. Poté přidat mouku a hnětet do kašovité konzistence. Přidejte máslo, vejce a sůl a hnětejte, dokud se těsto neodlepí od okrajů mísy kuchyňského robota a nezíská hladkou a pružnou strukturu. Z kynutého těsta vytvarujte kouli, přikryjte utěrkou a nechte 15–20 minut odpočinout, aby se zvětšilo.
Ingredience na drobenku
- 200 g měkkého másla
- 180 g cukru
- 180 g mletých mandlí
- 1 špetka soli
- 120 g mouky typu 550
- 6 g prášku do pečiva
Příprava
V misce smíchejte máslo, cukr a sůl. Poté přidejte mleté mandle, prášek do pečiva a mouku a vypracujte drobenku.
Hrozny
- 250 g bez pecek, světlé hrozny
- 250 g bez pecek, tmavé hrozny
Hrozny umyjte, osušte, rozkrojte na polovinu a smíchejte v misce.

Dokončení
Předehřejte troubu na 200 °C (horní a dolní ohřev) a vyložte plech na pečení papírem na pečení nebo ho dobře vymastěte máslem. Kynuté těsto rozválejte na lehce pomoučené pracovní ploše na velikost plechu. Rozválené kynuté těsto položte na plech a několikrát propíchněte vidličkou. Hrozny rozložte na kynuté těsto a posypte drobenkou.
Hroznový koláč s drobenkou znovu přikryjte kuchyňskou utěrkou a nechte 15 minut odpočinout.
Poté vložte koláč s drobenkou do předehřáté trouby a pečte asi 30–40 minut do zlatova. Po upečení nechte koláč vychladnout a poté nakrájejte na kousky požadované velikosti. Na závěr podle chuti posypte koláč malým množstvím moučkového cukru.