Přeskočit na obsah

Hroznový koláč s drobenkou

Hroznový koláč s drobenkou kombinuje šťavnaté světlé a tmavé hrozny s máslovou mandlovou drobenkou na nadýchaném kynutém těstě – ideální pochoutka k příjemnému odpolednímu čaji!

Recept

na jeden plech

Ingredience Kynuté těsto

  • 170 ml mléka
  • 25 g droždí
  • 330 g mouky typu 550
  • 25 g měkkého másla
  • 1 vejce (velikost L)
  • 35 g cukru
  • 1 špetka soli
  • trochu vyškrábaných semen vanilky z vanilkového lusku, alternativně vanilková pasta
Hroznový koláč s drobenkou
Hrozny

Příprava

Rozdrobit droždí a smíchat s mlékem. Poté přidat mouku a hnětet do kašovité konzistence. Přidejte máslo, vejce a sůl a hnětejte, dokud se těsto neodlepí od okrajů mísy kuchyňského robota a nezíská hladkou a pružnou strukturu. Z kynutého těsta vytvarujte kouli, přikryjte utěrkou a nechte 15–20 minut odpočinout, aby se zvětšilo.

Ingredience na drobenku

  • 200 g měkkého másla
  • 180 g cukru
  • 180 g mletých mandlí
  • 1 špetka soli
  • 120 g mouky typu 550
  • 6 g prášku do pečiva

Příprava

V misce smíchejte máslo, cukr a sůl. Poté přidejte mleté mandle, prášek do pečiva a mouku a vypracujte drobenku.

Hrozny

  • 250 g bez pecek, světlé hrozny
  • 250 g bez pecek, tmavé hrozny

Hrozny umyjte, osušte, rozkrojte na polovinu a smíchejte v misce.

Hroznový koláč s drobenkou
Hroznový koláč s drobenkou

Dokončení

Předehřejte troubu na 200 °C (horní a dolní ohřev) a vyložte plech na pečení papírem na pečení nebo ho dobře vymastěte máslem. Kynuté těsto rozválejte na lehce pomoučené pracovní ploše na velikost plechu. Rozválené kynuté těsto položte na plech a několikrát propíchněte vidličkou. Hrozny rozložte na kynuté těsto a posypte drobenkou.

Hroznový koláč s drobenkou znovu přikryjte kuchyňskou utěrkou a nechte 15 minut odpočinout.

Poté vložte koláč s drobenkou do předehřáté trouby a pečte asi 30–40 minut do zlatova. Po upečení nechte koláč vychladnout a poté nakrájejte na kousky požadované velikosti. Na závěr podle chuti posypte koláč malým množstvím moučkového cukru.