Přeskočit na obsah

Do omáčky přidávám sušené rajčata místo čerstvých. Lepší kuřecí prsa jsem ještě neochutnala.

Zlatavé kuřecí maso v sametové bílé omáčce – jídlo, které si dám kdykoli. V rafinované úpravě se sušenými rajčaty a bazalkou má úžasnou chuť. Dlouho nebudu používat jiné ingredience na kuře.

Tak chutné kuřecí prso jsem poprvé ochutnala u své tety. Myslela jsem si, že má nějaké speciální tajemství. Ukázalo se však, že nedělá nic neobvyklého, pouze přidává běžné sušené rajčata z konzervy. Nakonec mi tento recept prozradila a od té doby ho používám tak často, jak jen to jde.

Do omáčky přidávám sušené rajčata místo čerstvých. Lepší kuřecí prsa jsem ještě neochutnala.

Jak připravit kuřecí prsa v smetanové omáčce ze sušených rajčat?

Nejprve je třeba připravit kuřecí kotlety. Prsa je třeba rozříznout podél okraje, ale ne až na konec. Poté poloviny rozložit jako knihu a lehce je zploštit dlaní. V této podobě je již lze smažit.

K přípravě omáčky se doporučuje použít bílé víno, nejlépe suché. Není ho potřeba mnoho a veškerý alkohol se vypaří, ale zůstane nádherná chuť. Doplňují ho rajčata, která je třeba pečlivě odkapat z marinády, a také česnek a bazalka. V receptu záměrně používám jak sušenou, tak čerstvou bazalku, aby bylo jídlo ještě aromatičtější.

Recept: Kuřecí prsa v omáčce ze sušených rajčat

Chutně opečené kuřecí maso v aromatické smetanové omáčce se sušenými rajčaty a bazalkou.

Ingredience

  • kotlety ze 4 malých kuřecích prsou
  • sůl a pepř
  • 50 g sušených rajčat v oleji
  • 2 lžíce oleje z rajčat
  • 2 stroužky česneku
  • 1/2 sklenice bílého vína (nebo vývaru)
  • 1/2 sklenice smetany
  • 3/4 sklenice kuřecího vývaru
  • 1 čajová lžička sušeného bazalky
  • 1/2 sklenice čerstvých lístků bazalky na podávání

Do omáčky přidávám sušené rajčata místo čerstvých. Lepší kuřecí prsa jsem ještě neochutnala.

Způsob přípravy

  1. Opečení kuřete. Kuře posypte solí a pepřem, vhoďte na rozpálený rajčatový olej a opékejte 3-5 minut z každé strany, dokud maso nezhnědne. Sundejte z ohně, přeneste na talíř a přikryjte, aby nevychladlo.
  2. Dušení omáčky. Do pánve dejte rozdrcený česnek a smažte 15 sekund, poté přilijte víno a vařte 2 minuty za stálého míchání. Poté přidejte nakrájené sušené rajčata, smetanu, vývar a sušený bazalku. Dochuťte podle chuti a dušte další 2 minuty. Přidejte kuře do omáčky a vše společně prohřejte.

Jak připravit kuře, aby bylo chutné? 5,0

Jak dochutit kuře, aby bylo chutné?

Kuřecí maso chutná s mnoha přísadami, které se hodí k sobě. Orientačně je lze rozdělit do několika skupin, včetně:

  • klasických koření – černý a bílý pepř, česnek, sušený pepř,
  • byliny – petržel, kopr, lékořice, estragon, čerstva, šalvěj, máta,
  • středomořské byliny – tymián, rozmarýn, bazalka, oregano, majoránka,
  • východní koření – koriandr, kmín, zázvor, kurkuma, kardamom, badyán.

Co udělat, aby kuřecí prsa byla šťavnatá?

Dobrým způsobem je marinovat maso před smažením nebo pečením. Šéfkuchaři také doporučují namočit ho na nejméně 20–30 minut do solanka s kořením. Připravuje se přidáním 1/4 šálku soli, 2 lžic cukru, 10 zrn pepře a 3 rozdrcených stroužků česneku na 4 šálky vody.