Přeskočit na obsah

Cuketa a mleté maso: neodolatelná kombinace

Zase něco venkovského. S touto směsí z cukety si můžete podzim vychutnat obzvláště chutným způsobem.

Podzim s postupně klesajícími teplotami jednoznačně patří dušeným pokrmům. A protože ještě můžete koupit čerstvé cukety z domácího pěstování, připravíme z nich jednoduché a chutné jídlo z cukety s mletým masem a smetanovou omáčkou.

Jednoduchý recept na dušenou cuketu

Pokud máte rádi klasické dušené okurky, pak vám tato dušená cuketa bude chutnat ještě více. Moje babička často připravovala toto jídlo, když nevěděla, co jiného uvařit z cuket ze své zahrady. Se smaženým mletým masem, křupavými kostičkami slaniny a smetanovou omáčkou z několika ingrediencí vzniklo chutné jídlo, které jsme vždy chtěli přidat.

Na dušené cukety nakrájejte cukety na kolečka. Obzvláště velké kousky je lepší rozkrojit ještě jednou na polovinu. Cibuli a česnek očistěte a nakrájejte na jemno.

Cuketa a mleté maso: neodolatelná kombinace
Cuketa a mleté maso

Poté osmažte kostičky slaniny na pánvi s olejem do křupava a přidejte mleté maso. Osmažte ho do zlatova a nakrájejte na jemno, poté přidejte cibuli a česnek. Poté vše zalijte vývarem a přidejte smetanu. Pánev by měla vařit asi deset minut. Jakmile omáčka zhoustne, přidejte sůl, pepř a muškátový oříšek.

Ale před podáváním sundejte pánev z plotny a přidejte smetanu. Nevarujte, jinak se srazí. Na chuť to nemá vliv, ale nevypadá to moc chutně. Jeho mírně kyselá chuť dodává dušenému jídlu kyselou notu a skvěle se hodí k výrazným tónům mletého masa. Stejného efektu lze dosáhnout, pokud místo smetany použijete lžíci zakysané smetany.

K dušenému jídlu se hodí také vhodná příloha. Nejlépe se hodí jednoduché vařené brambory. Můžete k němu ale podávat také rýži. V chladný, deštivý podzimní den je vydatné dušené jídlo s cuketou přesně to, co potřebujete. Dobrou chuť!

Dušená cuketa a mleté maso

Doba přípravy 35 minut

Celková doba 35 minut

Porce 4

Ingredience

  • 600 g cukety
  • 2 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 100 g nakrájené slaniny
  • 300 g mletého masa
  • 150 ml zeleninového vývaru
  • 200 ml smetany
  • Sůl a pepř podle chuti
  • 1 špetka muškátového oříšku
  • 150 g zakysané smetany
  • 1/2 svazku čerstvé petržele
Cuketa a mleté maso: neodolatelná kombinace
Cuketa a mleté maso

Příprava

  • Cukety umyjte a nakrájejte na kolečka. Cibuli a stroužky česneku očistěte a nakrájejte na jemno.
  • Na pánvi rozehřejte olej a osmažte na něm slaninu do křupava.
  • Přidejte mleté maso a osmažte ho, dokud nebude sypké a lehce opečené.
  • Přidejte cibuli a česnek do pánve a trochu poduste.
  • Přidejte plátky cukety a smažte je, dokud nezískají zlatohnědou barvu.
  • Přidejte zeleninový vývar a nalijte smetanu. Vařte omáčku asi 10 minut, dokud nezhoustne, a přidejte sůl, pepř a muškátový oříšek podle chuti.
  • Vypněte sporák a do ještě teplé pánve přidejte zakysanou smetanu. Nasekejte petržel a posypte jí omáčku. Podávejte například s vařenými bramborami.