Přeskočit na obsah

V neděli upeču dort „Příjemný“. Děti mi pomohou, je to velmi jednoduché.

Dort „Příjemný“ je stejně příjemný na chuť jako na přípravu. Nevyžaduje velké úsilí ani kulinářské dovednosti. Stačí smíchat všechny ingredience – aniž byste museli používat mixér (můžete ho nahradit ručním šlehačem). Takový mrkvový dort je vláčný, voňavý a dlouho si zachovává čerstvost.

Obsah:

  • Dort „Příjemný“ – seznam ingrediencí
  • Dort „Příjemný“ – recept

Tento dort je prostě vynikající, lehký a rychlý na přípravu – odtud pochází i jeho sympatický název Příjemný.

V neděli upeču dort „Příjemný“. Děti mi pomohou, je to velmi jednoduché.

Dort Příjemný – seznam ingrediencí

Ingredience na těsto:

  • 200 g mrkve,
  • 50 g rozinek,
  • kůra z ½ pomeranče,
  • 3 vejce,
  • 125 g třtinového cukru,
  • 175 g másla,
  • 175 g pšeničné mouky,
  • 1 čajová lžička prášku do pečiva,
  • 1 čajová lžička sody,
  • 1 čajová lžička skořice,
  • ½ čajové lžičky muškátového oříšku.

Ingredience na polevu:

Reklama

  • 125 g sýra typu Philadelphia,
  • 20 g měkkého másla,
  • 60 g moučkového cukru,
  • 3 lžíce pomerančové šťávy,
  • kůra z ½ pomeranče.

Těsto „Příjemné“ – recept

V neděli upeču dort „Příjemný“. Děti mi pomohou, je to velmi jednoduché.

Namočte rozinky do horké vody. Umyjte pomeranč a nastrouhejte z něj kůru. Oloupejte mrkev a nastrouhejte ji na jemném struhadle.

Smíchejte vejce s cukrem (jen do spojení ingrediencí). Za stálého míchání přilijte do hmoty tenkým proudem máslo.

Do hmoty přidejte mrkev, vymačkané rozinky a přibližně polovinu pomerančové kůry. Promíchejte lžící nebo špachtlí.

Postupně do hmoty prosejte mouku, prášek do pečiva a sodu. Po přidání každé složky krátce promíchejte lžící. Na závěr přidejte skořici a muškátový oříšek.

Formu o rozměrech 24×24 cm vymastěte máslem a posypte strouhankou. Nalijte do ní těsto a uhlaďte. Pečte 35-40 minut (do suché špejle) v troubě předehřáté na 180 °C.

Vymačkejte šťávu z pomerančů. Smíchejte sýr s máslem a moučkovým cukrem. Smíchejte s pomerančovou šťávou a zbytky pomerančové kůry. Polevu naneste na vychladlé těsto. Vložte na několik hodin do lednice.