Smíšený tvarohový koláč se nedělá s tvarohovou náplní, ale tvarohová hmota sama o sobě je koláč.
Tvarohové koláče byly vždy velmi oblíbené, podle mých pozorování hlavně proto, že když jíme tvaroh, nepřidáváme do koláče mouku. Z hlediska nutriční hodnoty a kalorické hodnoty je to kvalitní náhrada. Rozdíl v ceně je značný, ale žijeme jen jednou, peníze nehrají roli!
Ještě lepší než tvarohový koláč je smíšený tvarohový koláč. Víte, je to něco, pro co nemusíte hnětet těsto, nechat ho kynout, vyválit, tvarovat, plnit, vařit v páře, péct a kdo ví, co ještě s ním dělat.

Stačí smíchat ingredience a upéct. Pokud máte kuchyňský robot, skvělé, ale nevadí, pokud nemáte nic jiného než jednu osamělou dřevěnou lžíci. Proč mi to připomnělo dávné časy na koleji?
Tradičními ingrediencemi tvarohových koláčů jsou citronová kůra a rozinky, ale nezapomeňte ani na vanilku! Samozřejmě můžeme koláč ozdobit kousky ovoce, čokoládou nebo na konci přidat meruňkovou marmeládu – všechno mu sluší.
Smíšené tvarohové koláčky jsou nejchutnější čerstvé, ale i druhý den zůstávají měkké – pokud se do druhého dne dožijí. Jsou lehké, trochu kyselé, trochu sladké, tak domácí, že je můžete jíst kdykoli. Jsou to koláčky, díky kterým se nedělní odpoledne opravdu cítí jako nedělní odpoledne.
Smíšený tvarohový koláč
Recept je podobný receptu na tvarohové knedlíky, ale mnohem méně pracný.
Ingredience
- 250 g polotučného tvarohu
- 4 dl smetany
- 1 dl krupice
- 2 vejce
- 2 dl cukru
- 2 sáčky vanilkového cukru
- kůra z 1 citronu
- 2 hrsti rozinek
- špetka soli

Příprava
- Nejprve smíchejte smetanu s krupicí a odložte stranou.
- Tvaroh protlačte přes síto (nebo rozmixujte v kuchyňském robotu nebo ponorným mixérem), abyste rozbili velké hrudky, a poté přidejte žloutky, cukr, vanilkový cukr a citronovou kůru.
- Přidejte smetanu s pšeničnou moukou.
- Vejce rozšlehejte se solí do středně husté pěny a poté ji po částech přidejte do tvarohu. Na závěr přidejte rozinky a vše nalijte do formy o rozměrech 20 × 30 cm vyložené pečícím papírem. Nebo do jiné formy, kterou máte k dispozici.
- Zapněte troubu na 180 stupňů (ne dříve, protože pšeničná mouka potřebuje čas, aby absorbovala vlhkost) a pečte asi 30 minut. Nebojte se, pokud je střed ještě tekutý, po vychladnutí ztuhne.
Než ho nakrájíte, nechte ho trochu vychladnout, aby se nerozpadl. Druhý den je také dobrý, ale čerstvý je nejlepší.