Tyto typické pokrmy, které jsou jakousi variantou karbanátků z chleba a dalších ingrediencí, se objevily v dobách nedostatku, ale při správné přípravě jsou skutečným luxusem.
Repápalos jsou druh smažených kuliček, které mají za úkol využít suchý chléb a proměnit ho v něco výživného. Ve své rodné zemi mají i jiné, neméně dobré názvy: sapillos, güevecillos, papones, arrepápalus, rempámpanus nebo cagajonis.
Slané repapalos – které existují i sladké – téměř vždy obsahují chléb, vejce, česnek a petržel, k nimž lze přidat další ingredience, jako je šunka, slanina, cibule, vařená čočka nebo různé koření. Po osmažení se obvykle podávají v omáčce, jako albóndigas, ale pokud ji nechcete připravovat, můžete je podávat s nějakou omáčkou z konzervy nebo jíst bez omáčky, jako buñuelos.

V mém receptu přidávám lilky ve stylu las polpette , abych do jídla přidala zeleninu a zdůraznila jeho krémovitost. Jako alternativu k šunce také doporučuji zralý sýr, pokud chcete vegetariánské repápalos.
Čas: 60 minut
Obtížnost: střední
Ingredience
Pro 4 osoby
- 200 g chleba, nejlépe suchého
- 1 lilek
- 2 vejce
- 40 g nakrájené šunky serrano nebo nastrouhaného zralého sýra
- 1 stroužek česneku
- 4 lžíce nasekané petržele
- Sůl
Omáčka
- 2 velké cibule
- 1 mrkev
- 2 stroužky česneku
- 6 žampionů
- 4 lžíce smažené rajčatové omáčky nebo kečupu
- 1 lžička mouky
- 1 bobkový list
- 50 ml brandy
- 100 ml červeného vína
- 100 ml zeleninového vývaru nebo vody
- Sůl

Příprava
1. V hrnci přiveďte k varu osolenou vodu.
2. Začněte připravovat omáčku tak, že oloupete a nakrájíte cibuli a mrkev na kousky o velikosti přibližně 1 cm. Osmažte je na velké pánvi nebo v hlubokém hrnci na mírném ohni, za občasného míchání, přibližně 20-35 minut.
3. Mezitím nakrájejte lilek na silné proužky a vařte ho ve vroucí vodě asi 20 minut nebo do měkka. Vodu slijte, dobře rozmačkejte, aby se odstranila většina tekutiny, a přendejte do mísy.
Tip: Lilek lze uvařit rychleji, pokud ho vložíte do silikonového sáčku do mikrovlnné trouby s malým množstvím vody na dně a vaříte asi 10 minut na maximální výkon.
4. Namočte chléb do vody, aby změkčnil. Dobře ho vymačkejte a přidejte k lilku.
5. Přidejte vejce, šunku nebo sýr, nasekaný nebo rozmačkaný stroužek česneku a petržel. Osolte a dobře promíchejte, až vznikne těsto. Nechte v ledničce.
6. Pokračujte v přípravě španělské omáčky. Česnek nakrájejte na jemno a žampiony na hrubé kousky. Až cibule změkne a zezlátne, přidejte je do pánve spolu s bobkovým listem a smažte, dokud žampiony neztratí většinu vody.
7. Přidejte mouku, promíchejte a vařte několik minut.
8. Přidejte rajčata, promíchejte a vařte ještě několik minut.
9. Přidejte brandy, víno a zeleninový vývar nebo vodu. Vařte 15-20 minut.
Tip: Pokud je omáčka příliš hustá, můžete ji zředit malým množstvím vody a také rozmixovat, pokud chcete, aby byla jemnější.
10. Na velké pánvi rozehřejte trochu oleje na středním ohni. Když se olej zahřeje, pomocí dvou lžic dejte několik lžic těsta na pánev a lehce je přitlačte, aby se opekly z jedné strany. Nechte je dvě až tři minuty nebo dokud nezhnědnou, otočte je a opečte z druhé strany.
11. Přeneste je do pánve nebo hlubokého hrnce s omáčkou. Až budou hotové, lehce je zahřejte a protřepejte pánev, aby se repapalos dobře nasákly omáčkou, a podávejte.