Přeskočit na obsah

Rajčatový koláč: rychlé pohoštění pro hosty

Z několika jednoduchých ingrediencí můžete téměř okamžitě připravit teplé, křupavé jídlo.

Každému z nás se může stát, že k nám nečekaně přijdou hosté nebo že po náročném dni budeme chtít servírovat rychlou, ale zároveň efektní a chutnou večeři. V takových případech může být záchranou balíček listového těsta v ledničce.

Tento rajčatový koláč je právě pro takové situace! Na těsto se pokládají čerstvé sladké koktejlové rajčata – pokud máte doma žlutá, výsledek bude ještě hezčí – a krémová mozzarella, trochu soli a na závěr čerstvá bazalka.

Rajčatový koláč: rychlé pohoštění pro hosty
Rajčatový koláč

Listové těsto s rajčaty

Ingredience -+ na osobu

  • 1 balení listového těsta
  • 1 vejce
  • 250 g žlutých a červených koktejlových rajčat
  • 200 g mozzarelly
  • 1 svazek čerstvého bazalky
  • sůl podle chuti
  • Doba přípravy: 25 minut
  • Doba pečení: 10 minut
Rajčatový koláč: rychlé pohoštění pro hosty
Rajčatový koláč

Příprava

Předehřejte troubu na 160 stupňů, na režim horkovzdušného pečení.

Listové těsto rozložte na plech vyložený pečícím papírem. Pokud používáte předem vyválené těsto, jednoduše upravte okraje, aby mělo hezký, pravidelný tvar.

Ostrým nožem nakrájejte po okraji těsta proužek široký asi 1 cm. Rozšlehejte vejce a potřete jím těsto, aby se dobře propeklo do zlatova.

Nakrájejte mozzarellu na plátky nebo ji roztrhejte na malé kousky a rovnoměrně rozložte na těsto.

Umyjte koktejlové rajčátka, rozkrojte je na polovinu a rozložte na sýr. Osolte podle chuti.

Vložte plech do horké trouby a pečte 20–25 minut, dokud těsto nezíská krásnou zlatavou barvu a sýr se nezapeče.

Vyjměte z trouby a posypte čerstvými lístky bazalky. Počkejte, až úplně vychladne, a teprve pak nakrájejte.