Přeskočit na obsah

Proč se do vývaru přidává smažená cibule? Tento způsob umožňuje získat z ní to nejlepší

Smažená cibule může obohatit chuť vývaru nebo ji úplně zkazit. Vše záleží na způsobu její přípravy. Zjistěte, jaké jsou nejlepší způsoby smažení cibule a čemu se vyhnout.

Obsah:

  • Proč se do vývaru přidává smažená cibule?
  • Smažení cibule do vývaru – nejlepší způsoby
  • Může smažená cibule „zkazit“ vývar?

Dodnes si pamatuji, jak babička opékala cibuli nad hořákem, než ji dala do vroucího vývaru. Tento obraz mi utkvěl v paměti stejně dobře jako chuť babiččiny jedinečné polévky. Ačkoli smažená cibule byla jejím tajným ingrediencí, nesprávně připravená může mít nepříjemné důsledky pro naše zdraví.

Proč se do vývaru přidává smažená cibule? Tento způsob umožňuje získat z ní to nejlepší

Proč se do vývaru přidává smažená cibule?

Vývar je zdánlivě jednoduchý vývar z masa a zeleniny, který se pevně zakotvil v české kuchyni. Mnoho lidí si nedovede představit nedělní oběd bez tohoto jídla. K jeho přípravě stačí přidat maso, mrkev, petržel, trochu celeru, cibuli nebo pórek a koření. Tak to je v teorii, v praxi lze vývar připravit 100 a 1 způsobem.

Při přípravě vývaru má ve skutečnosti význam vše – porce a druhy přidaného masa, poměry zeleniny, možné koření a doba vaření. Čím déle a klidněji se vývar vaří, tím je jeho chuť a aroma intenzivnější. Někteří používají multivarky a vaří vývar několik, někdy i více než deset hodin.

Přidání osmažené cibule dodává vývaru neobvyklou kouřovou vůni. Zlepšuje také jeho chuť a průzračnost a dodává mu charakteristickou zlatavou barvu. Aby se z cibule dostalo to nejlepší, je třeba ji správně osmažit. Příliš slabě nebo příliš silně osmažená cibule může zkazit chuť vývaru, když mu dodá příliš cibulovou chuť nebo dokonce pachuť spáleniny.

Osmažení cibule pro vývar – nejlepší způsoby

Teoreticky není osmažení cibule složité, v praxi to ale dopadá stejně jako s vývarem. Je snadné ho pokazit. Existuje mnoho způsobů smažení a výběr toho správného závisí na dostupném vybavení a pohodlí. Jak smažit cibuli do vývaru?

Smažení cibule na plynu

Majitelé plynových sporáků mohou cibuli smažit tradičním způsobem – na hořáku. Je důležité vybrat cibuli vhodné velikosti, aby nevyčnívala přes okraje hořáku. Chcete-li cibuli opékat na plynu, rozkrojte ji na polovinu a položte na hořák. Za několik minut bude hotová.

Opékání cibule na pánvi

V současné době stále více lidí upouští od plynových sporáků ve prospěch indukčních. Jak tedy smažit cibuli do vývaru? Nejlepší je na pánvi. Cibuli rozkrojte na polovinu a položte na suchou, dobře rozpálenou pánev s nepřilnavým povrchem. Cibuli občas obracejte, aby se opekla ze všech stran.

Smažení cibule v troubě

Cibuli lze smažit i v troubě. Tato metoda je vhodná jak pro majitele plynových, tak indukčních sporáků. Stačí cibuli rozkrojit na polovinu a položit na plech. Poté ji vložte do trouby předehřáté na 200–220 stupňů Celsia a pečte několik minut. Během pečení cibuli podle potřeby otočte na druhou stranu, aby se opekla ze všech stran.

Smažení cibule pomocí ručního hořáku

Ačkoli ruční hořák je zařízení, které spíše spojujeme s profesionálními kuchyněmi, v naší kuchyni může také najít mnoho využití, například pro smažení cibule. Pokud se rozhodnete pro tuto metodu, dbejte na bezpečnost. Položte cibuli na plech daleko od jiných předmětů. Pomocí hořáku ji smažte několik minut, dokud nezíská zlatavou barvu.

Může smažená cibule „otrávit“ vývar?

Proč se do vývaru přidává smažená cibule? Tento způsob umožňuje získat z ní to nejlepší

Smažená cibule může být mírně opečená nebo spálená. Když na něm uvidíte černé kousky, je už příliš pozdě. O spálené potravině se vyjádřilo mnoho dietologů a vědců, hlavně v souvislosti se spáleným masem, které obsahuje polycyklické aromatické uhlovodíky nebezpečné pro zdraví, včetně benzo(a)pyrenu, nebo heterocyklické aromatické aminy. Bohužel, v ohořelé cibuli se také uvolňují toxické látky, například akrylamid, v důsledku Maillardovy reakce mezi aminokyselinami a cukry.

Akrylamid oslabuje antioxidační mechanismy v organismu a současně jej vystavuje působení volných radikálů. Kromě toho má schopnost vázat se na hemoglobin a molekuly DNA. Dlouhodobý kontakt s touto sloučeninou způsobuje neurologické poškození a může také vyvolat další chronická onemocnění, včetně mrtvice nebo rakoviny. Vědci vypočítali, že při konzumaci 1 μg/kg akrylamidu denně se v 1 případě ze 100 může vyvinout rakovina.

Při přidávání smažené cibule do vývaru se snažte ji nepřesmažit, ale jen lehce opečte. Je to důležité jak pro chuť jídla, tak pro vaše zdraví.

Více informací najdete na https://terazgotuje.pl/porady/news-dlaczego-do-rosolu-dodaje-sie-opalona-cebule-ten-sposob-wydo,nId,8021499#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=chrome