Jablečný koláč je věčná klasika, kterou nyní doporučujeme připravit s mletým mandlovým těstem, aby byl opravdu křehký.
V paletě podzimních koláčů je jablečný koláč jedním z nejoblíbenějších, který už svou vůní okouzlí každého. Skořice a jablka jsou skvělá kombinace, nyní k nim přidáme ještě mleté mandle, aby byl tento koláč opravdu úžasný.

Takto bude koláč ještě chutnější
- Místo mletých mandlí můžete do těsta přidat také mleté vlašské ořechy. Pokud je však nechcete přidávat do těsta, smíchejte je s náplní.
- Do náplně můžete přidat hnědý cukr, díky čemuž koláč získá ještě hlubší karamelovou chuť. Hnědým cukrem můžete posypat i povrch koláče.
- Z jablek je dobré vybrat několik druhů: sladká i kyselá, díky čemuž bude koláč opravdu zajímavý.
- Do náplně můžete přidat také rozinky nebo strouhaný zázvor.
Mandlový koláč s jablky a skořicí
Ingredience na čtvercovou formu
Těsto:
- 40 dkg mouky
- 1 špetka soli
- 1 balení prášku do pečiva
- 2 lžíce moučkového cukru
- 2 balení vanilkového cukru
- 250 g studeného másla
- 100 g mletých mandlí
- 2 žloutky
- smetana podle potřeby
Náplň:
- 2 kg jablek
- šťáva z 1 citronu
- 2 lžičky skořice
- 100 g cukru
- trochu mouky pod těsto
- 1 vejce na povrch koláče
- Doba přípravy: 25 minut
- Doba přípravy: 30 minut
- Doba odležení: 30 minut

Příprava:
Těsto:
Mouku prosejeme do mísy, přidáme sůl, prášek do pečiva, moučkový cukr a vanilkový cukr. Poté rychle vmíchejte do moučné směsi studené máslo, přidejte mleté mandle, žloutek a tolik smetany (2-3 lžíce), kolik těsto při hnětení pojme.
Vymíchané těsto zabalíme do fólie a dáme na 30 minut do lednice.
Náplň:
Jablka očistíme, nastrouháme nebo nakrájíme na stejně velké kostičky. Poté je promícháme s citronovou šťávou, skořicí a cukrem.
Sestavení:
Odleželé těsto rozdělíme na lehce pomoučeném povrchu na dva stejně velké bochníky.
Nejprve rozválejte jeden bochník těsta a vložte ho do máslem vymazaného plechu. Těsto v plechu propíchněte vidličkou a na povrch rozetřete jablečnou náplň.
Rozválejte i druhý bochník těsta a položte ho na náplň.
Vrch jablečného koláče propíchneme vidličkou a potřeme rozšlehaným vejcem.
Jablečný koláč vložíme do trouby předehřáté na 180 stupňů a pečeme 15-25 minut.
Hotový koláč podáváme posypaný moučkovým cukrem.