Přeskočit na obsah

Podzimní vůně z trouby: mandlový jablečný koláč s skořicí

Jablečný koláč je věčná klasika, kterou nyní doporučujeme připravit s mletým mandlovým těstem, aby byl opravdu křehký.

V paletě podzimních koláčů je jablečný koláč jedním z nejoblíbenějších, který už svou vůní okouzlí každého. Skořice a jablka jsou skvělá kombinace, nyní k nim přidáme ještě mleté mandle, aby byl tento koláč opravdu úžasný.

Podzimní vůně z trouby: mandlový jablečný koláč s skořicí
Mandlový koláč s jablky a skořicí

Takto bude koláč ještě chutnější

  • Místo mletých mandlí můžete do těsta přidat také mleté vlašské ořechy. Pokud je však nechcete přidávat do těsta, smíchejte je s náplní.
  • Do náplně můžete přidat hnědý cukr, díky čemuž koláč získá ještě hlubší karamelovou chuť. Hnědým cukrem můžete posypat i povrch koláče.
  • Z jablek je dobré vybrat několik druhů: sladká i kyselá, díky čemuž bude koláč opravdu zajímavý.
  • Do náplně můžete přidat také rozinky nebo strouhaný zázvor.

Mandlový koláč s jablky a skořicí

Ingredience na čtvercovou formu

Těsto:

  • 40 dkg mouky
  • 1 špetka soli
  • 1 balení prášku do pečiva
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • 2 balení vanilkového cukru
  • 250 g studeného másla
  • 100 g mletých mandlí
  • 2 žloutky
  • smetana podle potřeby

Náplň:

  • 2 kg jablek
  • šťáva z 1 citronu
  • 2 lžičky skořice
  • 100 g cukru
  • trochu mouky pod těsto
  • 1 vejce na povrch koláče
  • Doba přípravy: 25 minut
  • Doba přípravy: 30 minut
  • Doba odležení: 30 minut
Podzimní vůně z trouby: mandlový jablečný koláč s skořicí
Mandlový koláč s jablky a skořicí

Příprava:

Těsto:

Mouku prosejeme do mísy, přidáme sůl, prášek do pečiva, moučkový cukr a vanilkový cukr. Poté rychle vmíchejte do moučné směsi studené máslo, přidejte mleté mandle, žloutek a tolik smetany (2-3 lžíce), kolik těsto při hnětení pojme.

Vymíchané těsto zabalíme do fólie a dáme na 30 minut do lednice.

Náplň:

Jablka očistíme, nastrouháme nebo nakrájíme na stejně velké kostičky. Poté je promícháme s citronovou šťávou, skořicí a cukrem.

Sestavení:

Odleželé těsto rozdělíme na lehce pomoučeném povrchu na dva stejně velké bochníky.

Nejprve rozválejte jeden bochník těsta a vložte ho do máslem vymazaného plechu. Těsto v plechu propíchněte vidličkou a na povrch rozetřete jablečnou náplň.

Rozválejte i druhý bochník těsta a položte ho na náplň.

Vrch jablečného koláče propíchneme vidličkou a potřeme rozšlehaným vejcem.

Jablečný koláč vložíme do trouby předehřáté na 180 stupňů a pečeme 15-25 minut.

Hotový koláč podáváme posypaný moučkovým cukrem.