Tyto houby, plněné slaninou, cibulí a sádlem a zapečené se sýrem, budou lahodnou pochoutkou – ideální přílohou, předkrmem nebo občerstvením.
Hotovo za 35 minut
Obtížnost snadné
Na porci
Energie: 625 kcal, Sacharidy: 8 g, Bílkoviny: 26 g, Tuky: 52 g
Zvláštnosti receptu
- Houby
- Smetanový sýr
- Slanina
- Petržel
- Cibule

Ingredience
Pro 2 porce
- 8 hub (střední velikost)
- 1 bílá cibule
- 0,5 svazek zelené cibule
- 2 lžíce másla (náhražka másla)
- 80 g šunky (nakrájené na kostky, nahrazující slaninu)
- 200 g smetany
- Pepř
- Sůl
- 80 g sýra (strouhaného)
- 2 petržele (podle chuti)
- Dále: forma na pečení
Příprava
- Předehřejte troubu na 200 stupňů Fahrenheita na horní/spodní ohřev. Očistěte houby a opatrně odstraňte stopku. Nakrájejte stonky na malé kostičky. Oloupejte cibuli a také ji nakrájejte na malé kostičky. Nakrájejte zelenou cibuli na jemno.
- Formu na pečení vymastěte 1 lžící másla nebo rostlinného oleje. Houby vložte do formy na pečení otvorem nahoru.
- Do pánve přidejte zbývající máslo. Přidejte cibuli, stonky hub a nakrájenou šunku, osmažte a přendejte do mísy. Přidejte koření a zelenou cibuli a promíchejte. Dochuťte pepřem a solí. Houby zalijte cibulovou směsí a posypte strouhaným sýrem. Pečte v troubě 15-20 minut. Posypte petrželkou podle chuti a podávejte.
Tip: Pokud se při vyndávání stonky hub odlomí, zbytek můžete vyndat lžící.
Plněné houby – chutné varianty
Ingredience pro náplň hub lze podle chuti obměňovat. Místo salátu můžete použít smetanový sýr, ricottu, tvaroh nebo smetanu. Zelenou cibuli a petržel můžete nahradit nebo doplnit jinými bylinkami, jako je šalvěj, tymián, rozmarýn nebo oregano. Do směsi pro šmanda můžete také přidat papriku, chilli a muškátový oříšek. Výběr sýra je také na vás: čedar, ementál, mozzarella, parmazán, feta nebo modrý sýr – vhodné druhy, které houbám dodají pikantnost a vylepší chuť.
Pro ještě větší požitek
Ti, kteří mají rádi křupavé a chrumkavé houby, mohou do náplně přidat nasekané ořechy nebo houby před pečením posypat strouhankou. Piniové oříšky, špenát nebo sušené rajčata také mohou přidat chuť do houbové náplně.
Vegetariánské a veganské
Ve vegetariánské variantě můžete do náplně nepřidávat slaninu a nahradit ji jemně nakrájenou paprikou, cuketou nebo lilkem, pokud chcete. Pyré z luštěnin, polenty nebo rostlinného smetanového sýra lze použít jako veganskou náplň do hub.
Jaké houby jsou vhodné k plnění?
Nejlepší je plnit velké houbové hlavy, jako jsou bílé nebo hnědé obří houby. Nicméně i s tradičními velikostmi, které se prodávají v supermarketech, nebude plnění s trochou většího taktu žádný problém.
Tipy a doporučení redakce
- Potřete houby malým množstvím oleje před pečením, aby v troubě nevyschly.
- Lehce rozšlehejte náplň, protože se během pečení bude trochu rozpadat.

Doba trvanlivosti a skladování
Plněné houby je vhodné podávat čerstvé. Zbývající plněné houby lze skladovat v mělké nádobě v ledničce. Zde se uchovávají asi 1–2 dny a před konzumací je lze krátce ohřát v troubě nebo fritéze.
Česnekové houby
Česnekové houby, jako na vánočním jarmarku. Neodolatelná pochoutka – jako vydatná předkrm nebo jako příloha.
Co se hodí k plněným houbám?
Plněné houby jsou obzvláště dobré na grilu nebo na rautu: čerstvé saláty, pečené brambory, bagety, rýže, ale také maso a ryby se hodí jako příloha. Omáčky, jako je aioli nebo tzatziki, se také dobře hodí k plněným houbám.