Zeleninové placky nabízejí bohatou škálu chutí a textur. Vyplatí se experimentovat, abyste našli svou oblíbenou variantu tohoto rychlého, výživného a velmi chutného jídla. Jednou z variant, která stojí za pozornost, jsou placky z cukety a pohanky.
Ingredience
- 1 cuketa
- 100 g pohanky
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 3 lžíce nasekané petržele
- 2 vejce
- 150 g smetany (18 %)
- 85 g pšeničné mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 lžička kmínu (celého)
- sůl, pepř (podle chuti)
- řepkový olej (na smažení)
Postup přípravy
1 Uvařte pohankovou krupici (v mírně osolené vodě) do měkka – tak, aby byla trochu převařená.
2 Nastrouhejte cuketu na hrubém struhadle. Osolte a odložte na čtvrt hodiny. Vytlačte přebytečnou šťávu.
3 Nakrájejte cibuli a česnek. Cibuli osmažte na malém množství oleje do sklovata. Na konci smažení přidejte česnek. Nechte vychladnout.
4 V misce smíchejte krupici, cuketu, cibuli s česnekem, petržel, vejce a smetanu. Míchejte, dokud nevznikne homogenní hmota. Prosejte do ní mouku smíchanou s kypřicím práškem a znovu rychle promíchejte (aby se nevytvořily hrudky mouky). Ochutnejte hmotu drceným kmínem, solí a pepřem.
5 Na pánvi rozehřejte trochu oleje. Vložte 3-4 porce těsta (asi 1,5 lžíce) a vytvarujte oválné placky. Smažte 2 minuty z každé strany. Hotové placky položte na papírový ubrousek, aby se vsákla přebytečná mastnota. Tímto způsobem osmažte celé těsto.