Rajčatová polévka je klasické jídlo české kuchyně, které se na našich stolech objevuje již po mnoho generací. Jednoduchá příprava a sladká chuť dělají z rajčatové polévky oblíbené jídlo Čechů. Nejčastěji ji podáváme s rýží nebo těstovinami. Ale co když existuje lepší způsob, jak obohatit rajčatovou polévku? Seznamte se s neobvyklými přísadami, jako jsou: bílé fazole, cizrna, proso, nudle nebo čočka.
Co přidat do rajčatové polévky místo rýže a těstovin?
Rajčatová polévka je jednou z nejznámějších polévek české kuchyně. Velmi často ho vaříme v pondělí z vývaru z nedělní polévky. Pro některé není největším kulinářským dilematem volba mezi vepřovou kotletou a mletým masem, ale rozhodnutí, co přidat do rajčatové polévky – rýži nebo těstoviny?
Je čas opustit šablony a překonat některé bariéry. Ukázalo se, že hustá rajčatová polévka může být mnohem chutnější s jinými, hodnotnějšími ingrediencemi než těstoviny nebo rýže!
Ačkoli klasická rajčatová polévka má vynikající chuť, někdy stojí za to přidat do ní ingredience, které obohacují její konzistenci a zvyšují její nutriční hodnotu. Pokud místo klasických přísad zvolíte potraviny bohaté na vlákninu a bílkoviny, vaše polévka se změní k nepoznání. Stane se z ní plnohodnotné jídlo, které vám na dlouho zajistí pocit sytosti.
Zde je několik návrhů, díky kterým vaše rajčatová polévka získá nový charakter:
- Bílé fazole – díky obsahu rostlinných bílkovin a vlákniny v bílých fazolích se polévka stává sytější a výživnější.
- Cizrna – skvěle se hodí k rajčatům, zesiluje chuť polévky a dodává jí krémovou konzistenci.
- Proso – jemné, s lehkou ořechovou chutí, skvěle zahušťuje polévku a dodává cenné minerály.
- Nudle – tradiční přísada, která vyvolává vzpomínky na domácí obědy u babičky.
- Čočka – nejenže se skvěle hodí k rajčatům, ale také dodává velké množství bílkovin a železa.
Díky těmto přísadám bude vaše rajčatová polévka výživnější. Získá také nový, neobvykle zajímavý charakter a chuť.
Jednoduchý recept na rajčatovou polévku s cizrnou
Rajčatová polévka s cizrnou – skvělá volba pro ty, kteří chtějí obohatit svůj jídelníček o cenné ingredience. Přidáním cizrny si můžete vychutnat chuť klasické rajčatové polévky v zcela novém provedení.
Ingredience:
- 1 l zeleninového vývaru
- 400 g konzervovaných rajčat / rajčatové passaty
- 400 g cizrny v marinádě / 200 g suché cizrny (předem namočené)
- 1 cibule
- 2-3 stroužky česneku
- 1 lžíce olivového oleje
- ½ lžičky majoránky
- ½ lžičky sladkého pepře
- ¼ lžičky cukru (podle chuti)
- sůl a pepř podle chuti
- hrst nasekané petržele
Způsob přípravy:
- Vodu z cizrny slijte a cizrnu opláchněte pod tekoucí vodou. Pokud používáte suchou cizrnu, namočte ji den před přípravou a před přidáním do polévky ji uvařte.
- Cibuli a česnek nakrájejte na jemno a osmažte na olivovém oleji do sklovata.
- Přidejte konzervovaná rajčata nebo rajčatovou passatu. Zalijte zeleninovým vývarem.
- Dochuťte solí, pepřem, majoránkou a sladkým pepřem. Vařte na mírném ohni asi 20 minut.
- Přidejte cizrnu, promíchejte a vařte dalších 5-10 minut.
- Polévku dochuťte podle chuti. V případě potřeby přidejte trochu cukru.
- Podávejte s nasekanou petrželkou.
Tato verze rajčatové polévky nejenže déle zasytí, ale také obsahuje mnoho cenných živin, které podporují trávení a udržují normální hladinu cukru v krvi.
Jak ještě obohatit rajčatovou polévku?
Pokud chcete svůj rajčatový polévku ještě více obohatit, můžete vždy trochu experimentovat s přísadami:
- Přidejte trochu kokosového mléka, aby rajčatová polévka získala jemnou, krémovou konzistenci.
- Přidejte kousek pálivé papriky, pokud chcete zvýšit intenzitu polévky (například chilli).
- Přidejte více kořenové zeleniny, jako je mrkev, petržel nebo celer – dodají rajčatům hloubku chuti.
- Trocha fety nebo parmazánu dodá vaší polévce jedinečný charakter.
Jak vidíte, rajčatová polévka nemusí být vůbec nudná!