Na stole vypadají skvěle a chutnají ještě lépe. Klobásky nebo párky smažené v palačinkovém těstíčku jsou lepší než hot dogy. Tato jednoduchá pochoutka není drahá, ale potěší všechny hosty.
Párky v těstíčku si pamatuji z dětství, protože jsou jedním z vynálezů Československého lidového republik. Když bylo třeba uvařit jídlo z ničeho, české hospodyňky se s tímto úkolem vypořádaly a vymýšlely různé zázraky. Dodnes mnoho lidí miluje toto jídlo, protože je opravdu chutné.
Jak připravit klobásky v hustém palačinkovém těstíčku?
Základem je dobré těsto, které by nemělo být příliš tekuté. Při namáčení klobásek by mělo dobře přilnout a nanášet se v silné vrstvě. Do pánve je třeba nalít více oleje než obvykle a zahřát ho tak, aby nebyl příliš horký. Dále je třeba se vyzbrojit trpělivostí, ale určitě se to vyplatí.
Recept: Klobásky v palačinkovém těstě
Předkrm z tenkých klobásek, chutně osmažených v těstě.
Ingredience
- 0,5 kg libových klobás nebo kvalitních párků
- 4 šálky pšeničné mouky
- 2 ploché čajové lžičky prášku do pečiva
- 4 vejce
- 1 šálek mléka nebo vody
- sůl a pepř podle chuti
- olej na smažení
Způsob přípravy
Míchejte těsto. Smíchejte mouku s práškem do pečiva a solí a vejce rozšlehejte s mlékem. Pečlivě smíchejte suché a tekuté ingredience. Směs by měla mít konzistenci velmi husté smetany.
Smažení párků. Obalte párky v těstíčku a vložte je do velkého množství středně rozpáleného oleje. Každou dávku smažte 6-8 minut, pravidelně obracejte, dokud těsto nezhnědne ze všech stran.
Co jiného lze připravit v palačinkovém těstě?
V těstě lze připravit nakrájené klobásky, proužky kuřete, rybí filé nebo krevety. Doba smažení závisí na velikosti kousků. Na mém stole se však častěji objevují zelenina smažená tímto způsobem, hlavně plátky cukety, žampionů a papriky, stejně jako malé růžičky zelí nebo brokolice. V této podobě jsou běžné zeleniny mnohem chutnější a stále zůstávají zdravé.
Stojí za to vyzkoušet i sladkou verzi tohoto jídla. Ovoce pečené v těstíčku: poloviny švestek nebo meruněk, stejně jako plátky banánů a jablek, se nejlépe podávají posypané moučkovým cukrem nebo polité čokoládovou polevou.
Jak připravit klobásky v těstíčku?
Ještě méně času zabere příprava klobásek zabalených v hotovém těstíčku, nejlépe s pravým máslem. Je třeba je rozmrazit, pokud jsme tento produkt nenašli v chladicím boxu. Pokud jsou plátky příliš silné, můžete posypat pracovní desku moukou a rozválit je. K párkům je vhodné přidat hořčici a další ingredience, například plátky sýra, slaniny, cibule nebo chilli papričky. Přísady zůstanou na místě, pokud vše dobře zabalíte do těsta. Potřete vše rozšlehaným vejcem nebo jedním žloutkem a naneste je opatrně na spoje rolád.