Přeskočit na obsah

Mini špízy se sýrem a zeleninou: jeden z nejlepších vegetariánských receptů na grilování

Ze zeleniny a grilovaného sýra můžete připravit ideální, chutné špízy.

Na špízy na grilování můžete napíchnout maso a klobásy, ale pokud chcete připravit vegetariánskou verzi nebo přílohu ze zeleniny, můžete běžnou pečenou zeleninu doplnit malým množstvím sýra halloumi. V receptu se na špízy navlékají rajčata, cuketa a fialová cibule, ale tuto kombinaci můžete doplnit prakticky čímkoli, ať už jsou to lilky, sladké brambory nebo kukuřice.

Mini špízy se sýrem a zeleninou: jeden z nejlepších vegetariánských receptů na grilování
Mini špízy se sýrem a zeleninou

Smažené špízy se sýrem a zeleninou

Ingredience pro 4 osoby

  • 250 g halloumi, tj. sýra vhodného ke grilování
  • 1 velká cuketa
  • 12 koktejlových rajčat
  • 2 velké fialové cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 čajová lžička oregana
  • sůl podle chuti
  • pepř podle chuti
  • trochu citronové šťávy
  • Doba přípravy: 15 minut
  • Doba vaření: 25 minut
Mini špízy se sýrem a zeleninou: jeden z nejlepších vegetariánských receptů na grilování
Mini špízy se sýrem a zeleninou

Příprava

Nakrájejte sýr na velké kostky, asi 2-3 cm. Umyjte koktejlové rajčata, pokud jsou velká, můžete je rozkrojit na polovinu, ale můžete je také nechat celé. Cibuli očistěte a nakrájejte na velké kousky nebo půlkroužky. Cukety umyjte, odkrojte oba konce a nakrájejte na plátky o tloušťce 1–1,5 cm nebo na půlkroužky.

Očistěte česnek, nasekejte ho a smíchejte s olivovým olejem a kořením. Přidejte také trochu citronové šťávy. Před napíchnutím zeleniny na špízy je můžete potřít olejovou směsí, ale můžete je také napíchnout a poté potřít olejem štětcem. Při napichování, zejména v případě sýra, dbejte na to, aby nebyly příliš blízko u sebe, tak se budou mnohem snáze péct. Pokud používáte dřevěné špízy, namočte je předem na 15–20 minut do vody, aby se na grilu nezapálily.

Gril by měl být zahřátý na střední teplotu, špízy se na něm pečou přibližně 8-10 minut, během této doby je třeba je dvakrát až třikrát otočit. Jsou hotové, když je sýr dobře upečený do zlatova a křupavý.