Přeskočit na obsah

Gazpacho s těstovinami a vaječnou strouhankou

Hotovo za 40 minut pracovní doby, 3 hodiny 15 minut celkové doby

Obtížnost střední

Na porci

Energie: 676 kcal, sacharidy: 91 g, bílkoviny: 20 g, tuky: 21 g

Gazpacho s těstovinami a vaječnou strouhankou
Gazpacho s těstovinami a vaječnou strouhankou

Charakteristika receptu

  • Střední obtížnost
  • Těstoviny
  • Rajčata
  • Vejce

Ingredience

Na 4 porce

150 g bílého chleba (z toho 75 g bez kůrky, nakrájeného na kousky)

30 g jablečného octa

70 g olivového oleje

120 g červených špičatých paprik (nakrájených na kousky)

200 g rajčat (zralých, nakrájených na čtvrtiny, bez stopek)

150 g cukety (nakrájené na kousky)

100 g rajčat (protlak)

1 čajová lžička soli (a trochu více na vaření těstovin)

0,5 čajové lžičky pepře Espelette (místo 0,5 čajové lžičky kajenského pepře)

600 g vody (pokojové teploty)

2 bio vejce (velikost M, vychlazená v lednici)

12 stonků čerstvého koriandru (nasekaného)

2 stroužky česneku

400 g těstovin (krátkých)

100 g minerální vody (neperlivé, chlazené v ledničce)

Gazpacho s těstovinami a vaječnou strouhankou
Gazpacho s těstovinami a vaječnou strouhankou

Příprava

  1. Nakrájený bílý chléb vložte do mixéru, pomocí lopatky míchejte 20 sekund a přendejte do jiné nádoby.
  2. Zbylý bílý chléb vložte do mixéru a rozmixujte.
  3. Přidejte ocet a 40 g oleje a promíchejte.
  4. Přidejte papriku, rajčata a cuketu a promíchejte.
  5. Přidejte rajčatový protlak, sůl a pepř, promíchejte, přendejte do jiné nádoby, přikryjte a nechte 2 hodiny vychladnout.
  6. Nalijte vodu do mixéru, vložte varnou vložku, vložte vejce a vařte 15 minut. Mezitím zahřejte 30 g oleje ve velké pánvi a osmažte nakrájený bílý chléb do zlatova na středním nebo silném ohni. Přesuňte do jiné nádoby a nechte vychladnout.
  7. Pomocí lopatky vyjměte varný košík, vejce ochlaďte a oloupejte.
  8. Vložte koriandr do mísy mixéru a nasekejte.
  9. Přidejte vařená vejce a nasekejte.
  10. Přidejte vychladlé strouhanky z bílého chleba, promíchejte a přendejte do jiné nádoby.
  11. Ve velkém hrnci přiveďte k varu dostatečné množství vody. Přidejte česnek, sůl a těstoviny a vařte podle pokynů na obalu, aby byly al dente.
  12. Vyjměte česnek z vody, přidejte do mixéru spolu s omáčkou a minerální vodou, promíchejte a přidejte koření podle chuti.
  13. Těstoviny sceďte, ještě vlhké smíchejte se studenou omáčkou, posypte vejcem, koriandrem a strouhankou a podávejte.

Tip: Minerální vodu můžete nahradit 100 g kostkami ledu.