Přeskočit na obsah

Chlebový dort

Chlebový dort

Chlebový dort je tradiční venezuelský recept, který vznikl jako nápad na využití starého chleba. Jedná se o velmi efektní dezert, který se snadno připravuje z jednoduchých ingrediencí. Postupujte podle našeho podrobného návodu a dosáhnete skvělého výsledku.

Venezuelský chlebový dort se připravuje ze starého chleba, který nám zbyl a nevíme, co s ním. Díky podrobnému návodu tohoto receptu ho proměníme v lahodný dort smícháním s vejci, mlékem, rozinkami a cukrem. Celou směs dochutíme vanilkovým extraktem a skořicí. Výsledek je úžasný a velmi chutný. Tento dort je tak dobrý, že budete chtít mít starý chléb, abyste ho mohli upéct.

Aby starý chléb změkčil a bylo možné z něj připravit těsto, namočíme ho do mléka. V této fázi také namočíme rozinky, aby zvlhly. Dále rozšleháme vejce s cukrem a skořicí a smícháme je s namočeným chlebem a rozinkami. Směs vložíme do formy, kterou můžeme vyložit pečícím papírem nebo potřít malým množstvím oleje, a pečeme do hotova.

Chlebový dort
Chléb

Na základě tohoto základního receptu můžete do tohoto lahodného chlebového koláče přidat další nuance, například použít chléb typu brioche z mléka a másla nebo namočit rozinky do rumu nebo jiného likéru podle chuti, který mu dodá neodolatelnou chuť.

Informace o receptu

Doba přípravy: 10 minut

Doba pečení: 50 minut

Celková doba: 1 hodina (plus doba chlazení)

Porce: 12

Kategorie: pečivo

Kalorická hodnota na porci (kcal): 212

Ingredience na chlebový koláč

  • 300 g tvrdého chleba
  • 400 ml plnotučného mléka
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu
  • 80 g rozinek
  • 4 vejce
  • 225 g cukru
  • ½ čajové lžičky mleté skořice

Potřebné nádobí

  • Kulatá forma o průměru 20 cm
Chlebový dort
Ingredience na chlebový dort

Jak připravit chlebový koláč

Nejprve předehřejte troubu na 180 °C. Nakrájejte 300 g tvrdého chleba a vložte ho do mísy s 400 ml mléka, 1 čajovou lžičkou vanilkového extraktu a 80 g rozinek. Nechte směs 10 minut odstát.

Mezitím rozšlehejte 4 vejce M s 225 g cukru a ½ lžičkou mleté skořice.

Vylijte tuto vaječnou směs do mísy s chlebem.

Formu vyložte pečícím papírem a nalijte do ní směs.

Pečte chléb 50 minut, dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá. Po uplynutí uvedené doby vyjměte chléb z trouby a nechte ho 10 minut vychladnout na mřížce.

Vyjměte chléb z formy a nechte ho před podáváním zcela vychladnout na mřížce. Můžete ho podávat při pokojové teplotě nebo vychlazený, v obou případech bude vynikající.

Stručný přehled přípravy

  1. Namočte chléb a rozinky do mléka
  2. Rozšlehejte cukr s vejci a skořicí
  3. Nalijte vaječnou směs na namočený chléb a promíchejte
  4. Nalijte těsto do formy
  5. Pečte 50 minut při 180 °C
  6. Vyjměte chlebový dort z formy a nechte ho vychladnout na mřížce