Chlebový dort
Chlebový dort je tradiční venezuelský recept, který vznikl jako nápad na využití starého chleba. Jedná se o velmi efektní dezert, který se snadno připravuje z jednoduchých ingrediencí. Postupujte podle našeho podrobného návodu a dosáhnete skvělého výsledku.
Venezuelský chlebový dort se připravuje ze starého chleba, který nám zbyl a nevíme, co s ním. Díky podrobnému návodu tohoto receptu ho proměníme v lahodný dort smícháním s vejci, mlékem, rozinkami a cukrem. Celou směs dochutíme vanilkovým extraktem a skořicí. Výsledek je úžasný a velmi chutný. Tento dort je tak dobrý, že budete chtít mít starý chléb, abyste ho mohli upéct.
Aby starý chléb změkčil a bylo možné z něj připravit těsto, namočíme ho do mléka. V této fázi také namočíme rozinky, aby zvlhly. Dále rozšleháme vejce s cukrem a skořicí a smícháme je s namočeným chlebem a rozinkami. Směs vložíme do formy, kterou můžeme vyložit pečícím papírem nebo potřít malým množstvím oleje, a pečeme do hotova.

Na základě tohoto základního receptu můžete do tohoto lahodného chlebového koláče přidat další nuance, například použít chléb typu brioche z mléka a másla nebo namočit rozinky do rumu nebo jiného likéru podle chuti, který mu dodá neodolatelnou chuť.
Informace o receptu
Doba přípravy: 10 minut
Doba pečení: 50 minut
Celková doba: 1 hodina (plus doba chlazení)
Porce: 12
Kategorie: pečivo
Kalorická hodnota na porci (kcal): 212
Ingredience na chlebový koláč
- 300 g tvrdého chleba
- 400 ml plnotučného mléka
- 1 čajová lžička vanilkového extraktu
- 80 g rozinek
- 4 vejce
- 225 g cukru
- ½ čajové lžičky mleté skořice
Potřebné nádobí
- Kulatá forma o průměru 20 cm

Jak připravit chlebový koláč
Nejprve předehřejte troubu na 180 °C. Nakrájejte 300 g tvrdého chleba a vložte ho do mísy s 400 ml mléka, 1 čajovou lžičkou vanilkového extraktu a 80 g rozinek. Nechte směs 10 minut odstát.
Mezitím rozšlehejte 4 vejce M s 225 g cukru a ½ lžičkou mleté skořice.
Vylijte tuto vaječnou směs do mísy s chlebem.
Formu vyložte pečícím papírem a nalijte do ní směs.
Pečte chléb 50 minut, dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá. Po uplynutí uvedené doby vyjměte chléb z trouby a nechte ho 10 minut vychladnout na mřížce.
Vyjměte chléb z formy a nechte ho před podáváním zcela vychladnout na mřížce. Můžete ho podávat při pokojové teplotě nebo vychlazený, v obou případech bude vynikající.
Stručný přehled přípravy
- Namočte chléb a rozinky do mléka
- Rozšlehejte cukr s vejci a skořicí
- Nalijte vaječnou směs na namočený chléb a promíchejte
- Nalijte těsto do formy
- Pečte 50 minut při 180 °C
- Vyjměte chlebový dort z formy a nechte ho vychladnout na mřížce