Nabízíme vám zdravější verzi tradičního mrkvového dortu, s celozrnnou moukou a bez rafinovaného cukru.
Tato verze je o něco zdravější (což neznamená, že ji můžete konzumovat pravidelně; takové dezerty by měly být součástí jídelníčku pouze výjimečně). Toho jsme dosáhli tím, že jsme se vzdali rafinovaného cukru –sladkost dodávají mrkev a datle.
Kromě toho používáme celozrnnou mouku, která je z hlediska výživy zajímavější než rafinovaná mouka. Bude to směs pšeničné a ovesné mouky. Přidáme také vlašské ořechy a dochutíme skořicí, zázvorem a malým množstvím pomerančové kůry (tyto ingredience jsou však volitelné, podle chuti). Podívejme se na podrobný recept.DoporučujemeNejlepší prostředek na skvrny a další „bestsellery“ COCUNAT se super slevouHnědé kalhoty Mango, kterými Tamara Falco potvrzuje klíčový trend podzimu 20255 konturů očí, které jsme vyzkoušeli a které se nám líbily: řekneme vám proč

CELOZNAČNÝ MRKVOVÝ DORT BEZ CUKRU
Ingredience (8–10 porcí)
- 180–200 g středně velké nastrouhané mrkve
- 3 vejce
- 90 g celozrnné pšeničné mouky
- 90 g celozrnné ovesné mouky
- 120 g přírodního jogurtu
- 70 g jemného olivového oleje
- 80 g datlí bez pecek (namočených a nasekaných)
- 8 g prášku do pečiva (1 vrchovatá čajová lžička)
- 1 čajová lžička mleté skořice
- Půl čajové lžičky mletého zázvoru (podle chuti)
- 1 špetka soli
- 30 g vlašských ořechů (podle chuti)
- Kůra z ½ pomeranče (podle chuti)
Příprava
-Předehřejte troubu na 180 °C a připravte si kulatou formu o průměru asi 20 cm, vyložte ji pečícím papírem nebo lehce potřete olejem.
-Namočené datle rozmixujte do hladké pasty.
-Vejce rozšlehejte s datlovou pastou.
-Přidejte olej a jogurt, vše dobře promíchejte.
-Přidejte nastrouhanou mrkev.
-V jiné misce smíchejte suché ingredience: mouku, prášek do pečiva, skořici, zázvor a sůl. Postupně přidávejte do tekuté směsi.
-Přidejte vlašské ořechy a pomerančovou kůru.
-Nalijte těsto do kulaté formy o průměru asi 20 cm a pečte 35-40 minut, dokud špejle vložené do těsta nevyjde čistá.
-Nechte vychladnout, než vyjmete z formy.
-Koláč můžete ozdobit malým množstvím nastrouhané mrkve, nasekanými ořechy (vlašskými ořechy, mandlemi nebo praženými lesními ořechy…). Aby tyto ingredience lépe držely na povrchu, můžete nejprve nanést tenkou vrstvu přírodního jogurtu.
