Přeskočit na obsah

Celozrnný mrkvový dort: jednoduchý recept bez cukru

Nabízíme vám zdravější verzi tradičního mrkvového dortu, s celozrnnou moukou a bez rafinovaného cukru.

Tato verze je o něco zdravější (což neznamená, že ji můžete konzumovat pravidelně; takové dezerty by měly být součástí jídelníčku pouze výjimečně). Toho jsme dosáhli tím, že jsme se vzdali rafinovaného cukru –sladkost dodávají mrkev a datle.

Kromě toho používáme celozrnnou mouku, která je z hlediska výživy zajímavější než rafinovaná mouka. Bude to směs pšeničné a ovesné mouky. Přidáme také vlašské ořechy a dochutíme skořicí, zázvorem a malým množstvím pomerančové kůry (tyto ingredience jsou však volitelné, podle chuti). Podívejme se na podrobný recept.DoporučujemeNejlepší prostředek na skvrny a další „bestsellery“ COCUNAT se super slevouHnědé kalhoty Mango, kterými Tamara Falco potvrzuje klíčový trend podzimu 20255 konturů očí, které jsme vyzkoušeli a které se nám líbily: řekneme vám proč

Celozrnný mrkvový dort: jednoduchý recept bez cukru
Celozrnný mrkvový dort

CELOZNAČNÝ MRKVOVÝ DORT BEZ CUKRU

Ingredience (8–10 porcí)

  • 180–200 g středně velké nastrouhané mrkve
  • 3 vejce
  • 90 g celozrnné pšeničné mouky
  • 90 g celozrnné ovesné mouky
  • 120 g přírodního jogurtu
  • 70 g jemného olivového oleje
  • 80 g datlí bez pecek (namočených a nasekaných)
  • 8 g prášku do pečiva (1 vrchovatá čajová lžička)
  • 1 čajová lžička mleté skořice
  • Půl čajové lžičky mletého zázvoru (podle chuti)
  • 1 špetka soli
  • 30 g vlašských ořechů (podle chuti)
  • Kůra z ½ pomeranče (podle chuti)

Příprava

-Předehřejte troubu na 180 °C a připravte si kulatou formu o průměru asi 20 cm, vyložte ji pečícím papírem nebo lehce potřete olejem.

-Namočené datle rozmixujte do hladké pasty.

-Vejce rozšlehejte s datlovou pastou.

-Přidejte olej a jogurt, vše dobře promíchejte.

-Přidejte nastrouhanou mrkev.

-V jiné misce smíchejte suché ingredience: mouku, prášek do pečiva, skořici, zázvor a sůl. Postupně přidávejte do tekuté směsi.

-Přidejte vlašské ořechy a pomerančovou kůru.

-Nalijte těsto do kulaté formy o průměru asi 20 cm a pečte 35-40 minut, dokud špejle vložené do těsta nevyjde čistá.

-Nechte vychladnout, než vyjmete z formy.

-Koláč můžete ozdobit malým množstvím nastrouhané mrkve, nasekanými ořechy (vlašskými ořechy, mandlemi nebo praženými lesními ořechy…). Aby tyto ingredience lépe držely na povrchu, můžete nejprve nanést tenkou vrstvu přírodního jogurtu.

Celozrnný mrkvový dort: jednoduchý recept bez cukru
Celozrnný mrkvový dort