Přeskočit na obsah

Carpaccio z rajčat s kešu krémem, elegantní, lehké, veganské a voňavé jídlo

Toto carpaccio z rajčat s kešu krémem je stejně chutné jako elegantní. Nechte se ohromit tímto zázračným předkrmem.

Carpaccio z rajčat s kešu krémem nejenže zní elegantně, ale má také velmi zajímavé nutriční složení, které je ideální pro ty, kteří hledají něco lehkého, veganského a chuťově bohatého.

Carpaccio z rajčat s kešu krémem, elegantní, lehké, veganské a voňavé jídlo
Carpaccio

Ingredience pro 4 osoby

  • 4 středně velké rajčata
  • 6 filetů z ančoviček v oleji
  • 4 nakládané chilli papričky
  • 40 g listového salátu (očistěného)
  • 30 g parmazánu (v lazu)
  • 125 ml olivového oleje z prvního lisování
  • 2 lžíce modenského octa
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • Sůl
  • Petržel

Na kešu krém:

  • 260 g kešu ořechů (namočených den předem)
  • 150 ml vody
  • 1 citron
  • 2 lžíce jablečného octa
  • Sůl

Příprava

Pro přípravu krému z kešu ořechů rozkrojte citron na polovinu, vymačkejte šťávu a rozmixujte ji v mlýnku na maso. Vylijte vodu z kešu ořechů a rozmixujte je v mlýnku na maso. Přidejte jablečný ocet, špetku soli a vodu. Rozmixujte ingredience, dokud nezískáte homogenní pastu, a odložte stranou.

Ančovičky nakrájejte na jemno a přendejte do misky. Chilli papričku rozkrojte podélně na polovinu, odstraňte semínka, nakrájejte na jemno a přendejte do misky. Dochuťte, přidejte hořčici, ocet a olej a ingredience rozšlehejte ručním šlehačem, dokud nevznikne emulze.

Rajčata nakrájejte na tenké plátky.

Podávejte krém z kešu ořechů na 4 talířích. Na vrch (podél okraje talířů) položte plátky rajčat (1 na talíř). Do středu talířů položte listy salátu, posypte je sýrovými plackami a dochuťte vinaigrette. Ozdobte pokrmy několika lístky petržele.

Tip

Rajčata snadno vysychají, proto doporučuji nakrájet je na plátky (ve stylu carpaccio) těsně před přípravou pokrmu pro okamžitou konzumaci.

Carpaccio z rajčat s kešu krémem, elegantní, lehké, veganské a voňavé jídlo
Carpaccio

VÝHODY:

Rajče, hlavní hrdina, je z hlediska antioxidantů skutečným pokladem. V první řadě vyniká lykopen, který pomáhá chránit buňky před stárnutím a je obzvláště prospěšný pro zdraví kardiovaskulárního systému a pokožky. Kromě toho obsahuje mnoho vitamínu C, který posiluje imunitní systém, a díky vysokému obsahu vody velmi hydratuje pokožku. Při přípravě carpacchia v syrové formě si zachovává všechny živiny neporušené.

Krém z kešu ořechů dodává krémovou konzistenci bez použití mléčných výrobků nebo nasycených tuků. Kešu ořechy jsou bohaté na zdravé tuky, hořčík (který pomáhá uvolnit svaly a nervy) a rostlinné bílkoviny. Obsahují také tryptofan, aminokyselinu spojenou s dobrou náladou. Mějte na paměti, že protože jsou kalorické, je důležité je používat v umírněném množství a kombinovat je s lehčími ingrediencemi, jako jsou rajčata.