Toto carpaccio z rajčat s kešu krémem je stejně chutné jako elegantní. Nechte se ohromit tímto zázračným předkrmem.
Carpaccio z rajčat s kešu krémem nejenže zní elegantně, ale má také velmi zajímavé nutriční složení, které je ideální pro ty, kteří hledají něco lehkého, veganského a chuťově bohatého.

Ingredience pro 4 osoby
- 4 středně velké rajčata
- 6 filetů z ančoviček v oleji
- 4 nakládané chilli papričky
- 40 g listového salátu (očistěného)
- 30 g parmazánu (v lazu)
- 125 ml olivového oleje z prvního lisování
- 2 lžíce modenského octa
- 1 lžička dijonské hořčice
- Sůl
- Petržel
Na kešu krém:
- 260 g kešu ořechů (namočených den předem)
- 150 ml vody
- 1 citron
- 2 lžíce jablečného octa
- Sůl
Příprava
Pro přípravu krému z kešu ořechů rozkrojte citron na polovinu, vymačkejte šťávu a rozmixujte ji v mlýnku na maso. Vylijte vodu z kešu ořechů a rozmixujte je v mlýnku na maso. Přidejte jablečný ocet, špetku soli a vodu. Rozmixujte ingredience, dokud nezískáte homogenní pastu, a odložte stranou.
Ančovičky nakrájejte na jemno a přendejte do misky. Chilli papričku rozkrojte podélně na polovinu, odstraňte semínka, nakrájejte na jemno a přendejte do misky. Dochuťte, přidejte hořčici, ocet a olej a ingredience rozšlehejte ručním šlehačem, dokud nevznikne emulze.
Rajčata nakrájejte na tenké plátky.
Podávejte krém z kešu ořechů na 4 talířích. Na vrch (podél okraje talířů) položte plátky rajčat (1 na talíř). Do středu talířů položte listy salátu, posypte je sýrovými plackami a dochuťte vinaigrette. Ozdobte pokrmy několika lístky petržele.
Tip
Rajčata snadno vysychají, proto doporučuji nakrájet je na plátky (ve stylu carpaccio) těsně před přípravou pokrmu pro okamžitou konzumaci.

VÝHODY:
Rajče, hlavní hrdina, je z hlediska antioxidantů skutečným pokladem. V první řadě vyniká lykopen, který pomáhá chránit buňky před stárnutím a je obzvláště prospěšný pro zdraví kardiovaskulárního systému a pokožky. Kromě toho obsahuje mnoho vitamínu C, který posiluje imunitní systém, a díky vysokému obsahu vody velmi hydratuje pokožku. Při přípravě carpacchia v syrové formě si zachovává všechny živiny neporušené.
Krém z kešu ořechů dodává krémovou konzistenci bez použití mléčných výrobků nebo nasycených tuků. Kešu ořechy jsou bohaté na zdravé tuky, hořčík (který pomáhá uvolnit svaly a nervy) a rostlinné bílkoviny. Obsahují také tryptofan, aminokyselinu spojenou s dobrou náladou. Mějte na paměti, že protože jsou kalorické, je důležité je používat v umírněném množství a kombinovat je s lehčími ingrediencemi, jako jsou rajčata.