Přeskočit na obsah

Bazalka: recepty a informace

Bazalka patří mezi středomořské kuchyňské bylinky. Má svěží, mírně nasládlou, trochu pikantní vůni a zvláště dobře se hodí k zelenině. Tradičně se bazalka kombinuje s rajčaty nebo mozzarellou.

Recepty s bazalkou:

Pesto s bazalkou

Italská omáčka na těstoviny chutná skvěle i na chlebu – a nejlépe, když je domácí.

Rizoto s bazalkou a mozzarellou

Dvě lžíce pesta dodávají krémovému rizotu pikantnost a barvu.

Palačinky Caprese

Bazalka v těstě a rajčata s mozzarellou dodávají pokrmu pravou italskou chuť.

Bazalkovo-citronové máslo

Lze ho připravit do zásoby a zmrazit. Skvěle se hodí k rybám a masu připravenému na grilu. Nebo k pečeným bramborám

Studená polévka z bazalky a brambor s mozzarellou

Tento osvěžující pokrm se podává studený, ideálním doplňkem je mozzarella. Doplněk: domácí křupavé tyčinky se špetkou sezamu.

Těstoviny s avokádem a rajčaty

Kategorie „Rychlé jídlo“ byla vymyšlena speciálně pro tyto těstoviny. Za 20 minut jsou na stole. Wow!

Salát z rajčat a bazalky

Pórek dodává salátu z rajčat pikantní chuť.

Bazalka: recepty a informace
Bazalka

Další recepty s bazalkou

Recepty na těstoviny s bazalkou

Bazalka zdobí těstovinová jídla ve formě pest, omáček nebo náplní. Objevte všestrannost této kulinářské bylinky – bazalka se totiž ideálně hodí k těstovinám.

Klasické recepty s bazalkou

Rajčata s mozzarellou, bruschetta, rajčatová omáčka a pesto – klasické recepty, které si nelze představit bez bazalky.

Bazalka v hlavních jídlech

Bazalka dodává zapékaným pokrmům, pečenému masu, ragú a pokrmům připraveným na pánvi svou lahodnou vůni.

Pesto s bazalkou

Pesto je absolutní klasika italské kuchyně. Nejznámějším pestem je pravděpodobně pesto alla genovese s velkým množstvím čerstvé bazalky, piniovými oříšky, parmazánem, olivovým olejem a česnekem.

Bazalka s rajčaty a mozzarellou

Voňavá kombinace bazalky, rajčat a mozzarelly připomíná poslední dovolenou v Itálii.

Bazalka: recepty na omáčky a dipy

Omáčky a dipy získají přidáním pořádné porce bazalky. Vyzkoušejte například salsu verde, pistáciový krém a dip z ovčího sýra a bazalky.

Bazalka: recepty na předkrmy a první chody

Dodejte předkrmům a prvním chodům italský nádech a vyzkoušejte naše recepty s bazalkou. Co třeba salát z bobulí a zeleniny, krém caprese nebo plněné artyčoky s fazolemi a pecorinem?

Sladkosti s bazalkou

Sladkosti lze aromaticky vylepšit pomocí bazalky, protože tato bylinka jim dodává zvláštní rafinovanost.

Nápoje s bazalkou

Letní svěžest: nápoje s bylinkami jsou v módě. Vyzkoušejte bazalku v koktejlu, lassi nebo osvěžující limonádě.

Recepty s thajským bazalkou

V asijské kuchyni se často používá jiný druh bazalky: thajská bazalka. Objevte lahodná jídla a přesvědčte se o její úžasné svěží vůni.

Recepty s thajským bazalkou

Thajská bazalka, neboli horapa, chutná podobně jako klasická bazalka s tóny anýzu a máty. Jídla s thajskou bazalkou jsou proto velmi aromatická – a především se doporučují k konzumaci!

Zajímavosti o bazalce

Toto koření pochází z tropických oblastí, ale tradičně se používá v řecké a italské kuchyni. Existuje asi 65 různých druhů bazalky, ale pěstuje se jen některé z nich. V Evropě hraje obzvláště důležitou roli druh Ocimum basilicum. V supermarketech se obvykle prodává odrůda janovská bazalka. Známý je také thajský bazalka, který lze u nás také zakoupit.

Bazalka patří do čeledi hluchavkovitých a tvoří zelené aromatické listy. Aromatická chuť bazalky je dána obsahem éterických olejů linaloolu, estragole a eugenolu. Kromě toho obsahuje taniny, flavonoidy, vitamín K, vápník, beta-karoten a železo. Bazalce se také připisují některé zdravotně prospěšné vlastnosti. Například podporuje trávení, má protizánětlivé účinky a dokonce pomáhá při menstruačních bolestech a migrénách.

Bazalka: použití v kuchyni

V kuchyni se používá jak čerstvá, tak sušená bazalka. Čerstvou bazalku nikdy nepřidávejte do horkých pokrmů, protože ztratí většinu své vůně. Proto je lepší přidat listy na konci vaření, například je jednoduše posypat na pizzu nebo salát. Tato bylinka se ideálně hodí k rajčatům, ale také k zelenině, jako jsou cukety a lilky, nebo k sýrům, jako je mozzarella, feta nebo parmazán. Bazalka rozvíjí svou lahodnou vůni i v nápojích nebo dezertech. Lze ji použít k ozdobení pokrmů, ale také k přípravě chutných omáček a pest.

Pesto z bazalky

Pesto se skládá hlavně z pyré z bazalky, olivového oleje, semen nebo ořechů, česneku a podle chuti parmazánu. Nejlépe se hodí k těstovinám. K přípravě rozmixujte všechny ingredience a přendejte do sklenice. Po použití vždy zakryjte pesto olivovým olejem. Takto se v lednici uchová asi 1 týden.

Bazalka: recepty a informace
Bazalka

Nákup a skladování bazalky

Bazalku lze koupit v supermarketu jako celou rostlinu v květináči nebo ve svazcích. Ujistěte se, že rostlina má krásné zelené listy. Pokud kupujete bazalku ve svazcích, můžete je dát do sklenice s vodou a uchovávat v lednici.

Bazalku lze také sušit. K tomu odřízněte celé stonky, svázejte je do svazků a zavěste je vzhůru nohama, aby uschly. Pokud chcete bazalku zmrazit, umyjte ji a osušte. Poté ji nakrájejte na kousky požadované velikosti a zmrazte v nádobě vhodné pro zmrazování.

Bazalku lze pěstovat ve skleníku, na volném prostranství, na parapetu a na balkóně.

Tip: Pokud si chcete bazalku z květináče zakoupeného v supermarketu užít co nejdéle, po zakoupení ji přesadit do většího květináče nebo na volné prostranství. Bazalka ze supermarketu totiž rychle vadne. Nejlepší je rozdělit hroudu zeminy na několik částí a zasadit ji do většího květináče s novou půdou.

Bazalka tak bude mít dostatek prostoru pro růst a dostane dostatek živin, které v hotových květináčích nejsou.