Vývar je nepochybným králem českých polévek. Aby však byl hustý, aromatický a zlatavý, je třeba použít jednu neobvyklou přísadu. Stačí jedna lžíce, aby se zlepšila jeho chuť a dodala mu zvláštní charakter.
Každý si pamatuje chuť nedělního vývaru z rodinného stolu. Zlatavý, aromatický a plný chuti – takový, který zůstane v paměti na dlouhá léta. Ukazuje se, že existuje jednoduchý způsob, jak tuto chuť znovu vytvořit ve své kuchyni. Tajemství spočívá v jedné lžičce.
Přidání octa do vývaru – v čem spočívá tajemství?
Neobvyklá přísada se může mnohým zdát jako podivný nápad, ale tato metoda stojí za vyzkoušení. Stačí jedna lžíce a vývar bude hustší a aromatičtější. Chuť jídla se zlepší díky působení kyseliny octové, která rozpouští chrupavkovou tkáň a další pojivové tkáně nacházející se v kostech. To urychluje tvorbu želatiny, díky níž se polévka stává hustší a sytější.
Do hrnce stačí přidat jednu lžíci octa nebo dvě, pokud je hrnec velmi velký. Tajnou přísadu přidáme, když jsou všechny ingredience již v hrnci a polévka se vaří na mírném ohni. Nejlepší chuť získáme, pokud bude proces vaření dlouhý a pomalý. Proto vaříme vývar nejméně tři hodiny.
V čem spočívá tajemství úspěšného vývaru?
Prakticky v každé kuchyni se recept na vývar trochu liší. Někteří tvrdí, že klíčovou roli hraje maso, jiní se domnívají, že chuť se dosáhne pouze díky správně vybrané zelenině a správným poměrům. Zlatý, voňavý a mimořádně chutný vývar vyžaduje správnou přípravu a použití několika metod. První z nich je vložení masa do vody o vhodné teplotě. Maso vložené do studené vody bude vyžadovat delší vaření, v důsledku čehož vývar absorbuje veškerou chuť a maso bude suché a méně chutné. Studená voda také může způsobit, že vývar bude méně průzračný. Vaření v horké vodě učiní maso ideálním pro další použití. Díky kratší době vaření si zachová svou chuť a aroma. Je však třeba pamatovat na odstranění pěny, pokud se voda nemění.
Přidání soli ve správný čas také učiní vývar obzvláště chutným. Toto pravidlo dobře znají naše babičky a maminky: vývar solíme 10 minut před koncem vaření. Pokud přidáte koření příliš brzy, maso a zelenina dodají vývaru méně chuti.