Zde jsou kroky, které je třeba provést, abyste jídlo připravili za 20 minut
Vejce po pizzaiolo, jídlo bohaté na bílkoviny a snadné na přípravu. Ačkoli existují různé varianty tohoto jídla, společným prvkem je rajčatová omáčka a zapečený sýr.
Recept na vejce po pizzaiolo
Recept na vejce po pizzaiolo spočívá v přípravě vajec na rajčatové základně, dochucených česnekem a bazalkou a pokrytých mozzarellou. Výsledek: vejce se ztuhlou bílkovinou a šťavnatým žloutkem.

Doba přípravy
- Příprava: 8 minut
- Vaření: 12 minut
- Celková doba: 20 minut
Ingredience
- 2 vejce
- 100 g mozzarelly light
- 250 g passaty nebo rajčatové omáčky
- 10 cherry rajčat (podle chuti)
- 1 stroužek česneku
- Olivový olej extra virgin
- Sůl podle chuti
- Pepř podle chuti
- Listy čerstvé bazalky
Jak připravit vejce po pizzaiolo krok za krokem
- Připravte mozzarellu. Nakrájejte mozzarellu na tenké plátky a položte je na kuchyňský papír, aby ztratila část syrovátky.
- Ochutnejte olej. Do pánve přidejte trochu olivového oleje, rozdrcený stroužek česneku a snítky bazalky. Jakmile česnek začne hnědnout, vyjměte je.
- Přidejte passatu neborajčatovou omáčku. Nalijte passatu nebo rajčatovou omáčku do ochuceného oleje, přidejte sůl a vařte na středním ohni po dobu pěti minut, aby omáčka získala chuť a trochu se zredukovala. Pokud používáte cherry rajčata, rozkrojte je na polovinu a přidejte je v tomto okamžiku, vařte je po dobu dvou minut.
- Přidejte vejce a mozzarellu. V omáčce vytvořte dvě prohlubně a opatrně do nich rozklepněte vejce. Nahoře rozložte plátky mozzarelly a několik čerstvých lístků bazalky.
- Zakryjte a vařte na mírném páru. Zakryjte pánev vlhkým poklopem, aby se vytvořila pára a vejce se srazila, aniž by vyschla.
- Zkontrolujte, zda je hotové, a podávejte. Vařte, dokud se bílky nesrazí a žloutky zůstanou krémové (nebo více propečené, podle vaší chuti). Pokud chcete, aby žloutky zůstaly tekuté, neustále sledujte proces a jakmile se bílky srazí, sundejte pánev z ohně. Přidejte sůl a pepř a ozdobte čerstvými lístky bazalky. Podávejte s chlebem, abyste co nejlépe využili omáčku a tavený sýr.
Jaká je nutriční hodnota jedné porce tohoto receptu?
- Energie: přibližně 180 kcal
- Bílkoviny: 16 g
- Tuky: 8 g
- Sacharidy: 9 g
- Cukry: 6 g
- Sodík: 420 mg
Je třeba poznamenat, že se jedná o přibližné údaje a přesné nutriční hodnoty závisí na konkrétních ingrediencích použitých při přípravě a množství v každé porci.

Jak dlouho lze toto jídlo skladovat?
Ideálně je konzumujte ihned po přípravě. V případě potřeby skladujte v uzavřené nádobě až 24 hodin a před konzumací ohřejte na mírném ohni.