Přeskočit na obsah

Vejce po pizzaiolo: jednoduchý a zdravý recept

Zde jsou kroky, které je třeba provést, abyste jídlo připravili za 20 minut

Vejce po pizzaiolo, jídlo bohaté na bílkoviny a snadné na přípravu. Ačkoli existují různé varianty tohoto jídla, společným prvkem je rajčatová omáčka a zapečený sýr.

Recept na vejce po pizzaiolo

Recept na vejce po pizzaiolo spočívá v přípravě vajec na rajčatové základně, dochucených česnekem a bazalkou a pokrytých mozzarellou. Výsledek: vejce se ztuhlou bílkovinou a šťavnatým žloutkem.

Vejce po pizzaiolo: jednoduchý a zdravý recept
Vejce po pizzaiolo

Doba přípravy

  • Příprava: 8 minut
  • Vaření: 12 minut
  • Celková doba: 20 minut

Ingredience

  1. 2 vejce
  2. 100 g mozzarelly light
  3. 250 g passaty nebo rajčatové omáčky
  4. 10 cherry rajčat (podle chuti)
  5. 1 stroužek česneku
  6. Olivový olej extra virgin
  7. Sůl podle chuti
  8. Pepř podle chuti
  9. Listy čerstvé bazalky

Jak připravit vejce po pizzaiolo krok za krokem

  1. Připravte mozzarellu. Nakrájejte mozzarellu na tenké plátky a položte je na kuchyňský papír, aby ztratila část syrovátky.
  2. Ochutnejte olej. Do pánve přidejte trochu olivového oleje, rozdrcený stroužek česneku a snítky bazalky. Jakmile česnek začne hnědnout, vyjměte je.
  3. Přidejte passatu neborajčatovou omáčku. Nalijte passatu nebo rajčatovou omáčku do ochuceného oleje, přidejte sůl a vařte na středním ohni po dobu pěti minut, aby omáčka získala chuť a trochu se zredukovala. Pokud používáte cherry rajčata, rozkrojte je na polovinu a přidejte je v tomto okamžiku, vařte je po dobu dvou minut.
  4. Přidejte vejce a mozzarellu. V omáčce vytvořte dvě prohlubně a opatrně do nich rozklepněte vejce. Nahoře rozložte plátky mozzarelly a několik čerstvých lístků bazalky.
  5. Zakryjte a vařte na mírném páru. Zakryjte pánev vlhkým poklopem, aby se vytvořila pára a vejce se srazila, aniž by vyschla.
  6. Zkontrolujte, zda je hotové, a podávejte. Vařte, dokud se bílky nesrazí a žloutky zůstanou krémové (nebo více propečené, podle vaší chuti). Pokud chcete, aby žloutky zůstaly tekuté, neustále sledujte proces a jakmile se bílky srazí, sundejte pánev z ohně. Přidejte sůl a pepř a ozdobte čerstvými lístky bazalky. Podávejte s chlebem, abyste co nejlépe využili omáčku a tavený sýr.

Jaká je nutriční hodnota jedné porce tohoto receptu?

  • Energie: přibližně 180 kcal
  • Bílkoviny: 16 g
  • Tuky: 8 g
  • Sacharidy: 9 g
  • Cukry: 6 g
  • Sodík: 420 mg

Je třeba poznamenat, že se jedná o přibližné údaje a přesné nutriční hodnoty závisí na konkrétních ingrediencích použitých při přípravě a množství v každé porci.

Vejce po pizzaiolo: jednoduchý a zdravý recept
Vejce po pizzaiolo

Jak dlouho lze toto jídlo skladovat?

Ideálně je konzumujte ihned po přípravě. V případě potřeby skladujte v uzavřené nádobě až 24 hodin a před konzumací ohřejte na mírném ohni.