Přeskočit na obsah

Syrová nebo vařená mrkev: co je zdravější?

Bez mrkve si nelze představit pravou masovou nebo zeleninovou polévku, ale je také skvělá do salátů a může být ideální zdravou svačinkou mezi jídly.

Ačkoli je mrkev i v syrové podobě velmi zdravá, protože obsahuje mnoho cenných vitamínů a minerálů, je dobré vědět, že v uvařené podobě náš organismus lépe vstřebává důležité živiny obsažené v této zelenině.

Syrová nebo vařená mrkev: co je zdravější?
mrkev

Jak ji připravit

V jedné studii vědci dospěli k závěru, že beta-karoten obsažený v mrkvi – prekurzor vitamínu A – se mnohem lépe vstřebává, pokud je zelenina dušená v malém množství tuku. Kromě toho se vstřebávání této cenné složky usnadní, pokud mrkev před konzumací nastrouháte.

Mluvící čísla

Podle studie se do organismu dostává přibližně tři procenta karotenu obsaženého v syrové mrkvi, při přípravě se toto množství zvyšuje na šest procent. Pokud přidáte olej, toto číslo se zvýší na osm procent, a pokud mrkev nastrouháte a uvaříte, vstřebá se 27 procent beta-karotenu, při přidání dalšího oleje se tato hodnota zvýší na 45 procent.

Doporučujeme postupovat podle následujících kroků

Aby mrkev obsahovala co nejvíce cenných složek – to se týká nejen beta-karotenu – je třeba ji připravovat následujícím způsobem:

  1. Očistěte mrkev – pokud je ještě mladá, není třeba ji loupat, stačí ji umýt a důkladně vydrhnout kartáčem.
  2. Nakrájejte ji na kousky požadované velikosti, vložte do hrnce a zalijte vodou tak, aby byla zcela ponořená.
  3. Po 10–15 minutách zkontrolujte konzistenci mrkve, ale doba vaření není striktně daná. Pokud máte raději měkčí mrkev, můžete dobu vaření trochu prodloužit.
  4. Jakmile je mrkev hotová, přidejte co nejméně soli. Sůl způsobuje odpařování vody z mrkve, a tím i ztrátu cenných živin.
Syrová nebo vařená mrkev: co je zdravější?
mrkev

Proč je tak zdravá

Kromě karotenu obsahuje mrkev vitamíny B1, B2, B6, C, D a E, stejně jako draslík, vápník a hořčík. Kromě toho obsahuje kyselinu listovou, železo, měď, fosfor a síru.