Šťavnaté švestky jsou zdravé a chutné, lze je použít v kuchyni na různé způsoby, z těchto plodů lze připravit jak sladká, tak slaná jídla.
Švestky jsou opravdovou vitamínovou bombou, vynikajícím zdrojem vlákniny a díky vysokému obsahu antioxidantů posilují imunitu a příznivě ovlivňují trávení. Nejezte je pouze čerstvé, ale použijte je také v kuchyni a připravte z nich efektní dort nebo nějaké speciální slané jídlo. Sušené švestky jsou také vynikající pochoutkou, můžete je zabalit do slaniny a upéct nebo použít jako náplň do masa.
Ukážeme vám, jaké lahůdky z tohoto ovoce můžete vyzkoušet!

Měkké švestkové koláčky
Měkké skořicové švestkové koláčky se snadno připravují, takže je mohou vyzkoušet i začínající pekaři. Těsto na koláče se připravuje s jogurtem, díky čemuž jsou prostě neodolatelné. Pokud chcete koláč servírovat nějakým zvláštním způsobem, smíchejte švestky s rumem. Při podávání stačí posypat moučkovým cukrem, ale pokud chcete, můžete koláč ozdobit vanilkovou zmrzlinou a šlehačkou.
Domácí švestková marmeláda s rumem
Určitě si udělejte marmeládu ze švestek. Domácí marmeládu je dobré připravit trochu netradičně, přidáním skořice a rumu k ovoci, díky čemuž bude opravdu neodolatelná. Pokud chcete, můžete džem dochutit citrusy nebo vanilkou. Kořeněný švestkový džem je ideální volbou pro koláče nebo jako náplň do jakéhokoli pečiva.
Smíšené švestkové sušenky
Na stůl se podává ještě jedna smíšená švestková sušenka, která je ozdobena speciální skořicovou drobenkou. Podzimní koláč je skvělou volbou pro ty, kteří dodržují rostlinnou stravu, protože se jedná o skutečný bezlepkový delikates, který se připravuje bez vajec a mléčných výrobků. Zmíněnou drobenku můžete ještě vylepšit přidáním nasekaných mandlí nebo vlašských ořechů.
Smetanový koláč z listového těsta
Nádherný smetanový koláč vypadá působivě, ale jeho příprava je velmi jednoduchá. Základem koláče je listové těsto, které lze koupit v obchodě, takže pokud netrváte na domácí verzi, dostanete koláč na stůl mnohem rychleji a snadněji. Zvláštností koláče je náplň – švestky dušené v červeném víně s podzimním kořením.
Pečené švestkové kompoty
Kořeněný švestkový kompot se připravuje s minimálním úsilím a chutná jak teplý, tak studený. Tato pochoutka se připravuje z malého množství ingrediencí, většinu práce za vás udělá trouba. Hotový kompot se skvěle hodí k vanilkové zmrzlině, vaflím, mléčnému pudinku, palačinkám, nebo ho prostě zkuste s přírodním jogurtem.
Domácí švestkový kompot s rumem
Domácí švestkový kompot s rumem je opravdová delikatesa, se kterou můžete směle experimentovat. Můžete mu dodat sladkou nebo pikantní chuť a podávat k dezertům nebo pečeným pokrmům. Domácí švestkový kompot je také skvělým gastronomickým dárkem.

Galeta bez vajec se švestkami
K přípravě francouzského koláče z listového těsta nepotřebujete formu a můžete ho vyzkoušet se sladkou i slanou náplní. Doporučujeme vám švestky, ke kterým můžete přidat mleté ořechy nebo mandle, aby těsto nezměklo od ovoce. Recept mohou vyzkoušet i začínající kuchaři, je nezničitelný, stačí být při přípravě těsta opatrný, pracovat rychlými pohyby a pak ho nechat odpočinout.
Švestkový drobenkový koláč
Švestkový drobenkový koláč patří k dezertům, které se snadno připravují, protože se dá rychle a jednoduše smíchat. Drobivý koláč můžete vyzkoušet i ve veganské verzi, bez mléčných výrobků a vajec. Pokud se také stravujete rostlinnou stravou, zkuste ho připravit z ovesné nebo mandlové mouky, rostlinných olejů a alternativy másla.
Ideální švestkové knedlíky
Švestkové knedlíky jsou klasická oblíbená pochoutka, specialita našich babiček. Knedlíky se připravují snadno, ale je třeba počítat s tím, že je to pracná práce. A když už se pustíte do přípravy švestkových knedlíků, připravte dvojnásobné nebo trojnásobné množství a část z nich dejte do mrazáku, abyste je měli po ruce, až je budete chtít později sníst.
Švestkový dort s kakaem
Krásný, velký kakaovo-švestkový dort se připravuje z velkého množství vajec, díky čemuž je těsto nadýchané a vzdušné a není třeba přidávat kypřicí prášek. Do těsta se přidává kakao, strouhaný kokos a švestky smíchané s rumem. Můžete vyzkoušet dort i s jiným ovocem, skvěle se k němu hodí jablka a hrušky.