Přeskočit na obsah

Recept na máslový toast s konfitovanými a obalovanými žloutky

Ještě můžete překvapit vejci v kuchyni? Samozřejmě! Tentokrát vám nabízíme pokrm, ve kterém hlavní roli hraje žloutek. Je nejen zdrojem cenných živin, ale také skutečnou pastvou pro chuťové buňky.

Seznamte se s receptem na křupavé tousty s konfitovanými a obalovanými žloutky – jídlem, které vypadá a chutná jako z nejlepší restaurace. Není žádným tajemstvím, že vejce jsou opravdovým superpotravinou. Jsou zdrojem vitamínů, minerálů a dalších živin, které podporují zdraví celého organismu. Ale právě žloutek si zaslouží zvláštní pozornost.

Recept na máslový toast s konfitovanými a obalovanými žloutky

Jedním ze způsobů, jak plně rozvinout chuť žloutku, je konfitování. „Tato technika, známá již po staletí, spočívá v pomalém vaření v tuku při nízké teplotě,“ vysvětluje šéfkuchař. „Abychom získali ideální žloutky, je třeba použít čerstvá vejce od mladých slepic. Díky tomu budou pevné a snadno se oddělí od bílků.“

Dalším způsobem přípravy žloutků je obalení a smažení v hlubokém tuku. Žloutky připravené tímto způsobem mají mírně opečený povrch, ale uvnitř zůstávají tekuté. Skvěle se hodí jako příloha k toastům, salátům nebo předkrmům.

Hlavní ingredience

  • 8 vajec velikosti M nebo L (nejlépe z drůbežárny Jokiel)
  • 4 šedé houby
  • pařížská houska
  • 50 g másla
  • 1 stroužek česneku
  • 1 sklenice olivového oleje
  • 1,5 šálku strouhanky
  • 1 lžíce sušeného oregana
  • 1 lžíce praženého sezamu
  • svazek jemné šalotky
  • hrst klíčků na ozdobu
  • sůl a pepř podle chuti

Způsob přípravy:

Recept na máslový toast s konfitovanými a obalovanými žloutky

  1. Oddělte žloutky od bílků. Na talíř s okrajem nasypte silnou vrstvu strouhanky a opatrně do ní vytvořte prohlubně.
  2. Vložte čtyři žloutky do strouhanky a zcela je zasypte. Vložte do lednice minimálně na hodinu. Po vychlazení opatrně vyjměte žloutky ze strouhanky.
  3. Rozpalte olej v hrnci. Vložte žloutky do oleje na 4 sekundy a poté je vyjměte pomocí síta nebo lžíce.
  4. Přelejte olej do žáruvzdorné misky. Vložte do něj zbývající čtyři žloutky.
  5. Vložte misku do trouby předehřáté na 70 °C na 45 minut.
  6. Po upečení vyjměte žloutky z oleje. Měly by být měkké, pružné a snadno roztíratelné.
  7. Očistěte, osušte a nakrájejte žampiony na plátky. Opečte je na oleji z obou stran, dokud nezískají zlatavou barvu. Dochuťte solí, pepřem a oreganem.
  8. Z bagety nakrájejte čtyři plátky a osmažte je na oleji, dokud nebudou křupavé a dozlatova. Opečené plátky potřete stroužkem česneku.
  9. Na každý toast položte konfitovaný žloutek a opatrně ho rozetřete. Přidejte plátky hub a navrch položte obalený žloutek. Posypte vše jarní cibulkou, sezamem a ozdobte klíčky.

Opečený chléb s konfitovanými a obalenými žloutky je pokrm, který v sobě spojuje vynikající chuť a jednoduchost přípravy. Díky bohatému obsahu živin ve žloutcích potěšíte nejen své hosty, ale také se postaráte o své zdraví. Vyzkoušejte to sami a přesvědčte se, jak málo stačí k vytvoření kulinářského uměleckého díla!